Wzory Eulera, wyrazic funkcje

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Spectreval
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 26 lip 2011, o 13:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Nowy Targ
Podziękował: 2 razy

Wzory Eulera, wyrazic funkcje

Post autor: Spectreval »

Korzystajac ze wzorow Eulera wyrazic funkcje \(\displaystyle{ sin ^{2} x}\) w zaleznosci od sinusow i cosinusow wielokrotnosci kata x.

Podchodzilam do tego trzy razy. Raz wyszlo mi \(\displaystyle{ \frac{e ^{2ix} - 1}{-2}}\) , za drugim razem \(\displaystyle{ 0}\), a za trzecim \(\displaystyle{ cosxisinx}\). To ja juz, kurcze, nie wiem...

Ma wyjsc \(\displaystyle{ \frac{1-cos2x}{2}}\)
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

Wzory Eulera, wyrazic funkcje

Post autor: Psiaczek »

\(\displaystyle{ \sin^2 z=\left( \frac{e^{iz}-e^{-iz}}{2i} \right)^2= \frac{e^{2iz}-2+e^{-2iz}}{-4}= \frac{-2}{-4}- \frac{1}{2} \cdot \frac{e^{2iz}+e^{-2iz}}{2} = \frac{1}{2} - \frac{1}{2 }\cdot \cos 2z}\)
Spectreval
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 26 lip 2011, o 13:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Nowy Targ
Podziękował: 2 razy

Wzory Eulera, wyrazic funkcje

Post autor: Spectreval »

Psiaczek, dzieki za zainteresowanie, ale poprosilabym o jakis komentarz. Jak ma sie pierwsza linijka Twojego rozwiazania do drugiej? Z pierwszej na moje oko koncowy wynik to 0...

No i skad nagle to \(\displaystyle{ cos2z}\)
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

Wzory Eulera, wyrazic funkcje

Post autor: Psiaczek »

Spectreval pisze:Psiaczek, dzieki za zainteresowanie, ale poprosilabym o jakis komentarz. Jak ma sie pierwsza linijka Twojego rozwiazania do drugiej? Z pierwszej na moje oko koncowy wynik to 0...

No i skad nagle to \(\displaystyle{ cos2z}\)
W pierwszej linijce na końcu jest znak mnożenia ,ona się tam nie kończy, nie chce mi się już edytować...
Spectreval
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 26 lip 2011, o 13:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Nowy Targ
Podziękował: 2 razy

Wzory Eulera, wyrazic funkcje

Post autor: Spectreval »

Ajj myslalam ze to kropka po prostu. Przepraszam najmocniej i dziekuje.
ODPOWIEDZ