pierwiastek z ujemnej liczby
pierwiastek z ujemnej liczby
Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić jak rozwiązuje się takie przykłady:
a) \(\displaystyle{ \sqrt{-4}}\)
b) \(\displaystyle{ \sqrt[3]{-8}}\)
a) \(\displaystyle{ \sqrt{-4}}\)
b) \(\displaystyle{ \sqrt[3]{-8}}\)
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
pierwiastek z ujemnej liczby
Znalezienie pierwiastka z liczby \(\displaystyle{ -4}\) polega na rozwiązaniu równania
\(\displaystyle{ z^2=-4}\)
w liczbach zespolonych. Najprostszym sposobem rozwiązywania takowego jest zapisanie \(\displaystyle{ z=x+y \mathrm i,}\) przez co równanie przybiera postać
\(\displaystyle{ (x+y \mathrm i)^2=-4}\)
Potrafisz je rozwiązać?
W drugim przypadku będzie podobnie. Należy rozwiązać
\(\displaystyle{ (x+y \mathrm i)^3=-8}\)
ze względu na niewiadome \(\displaystyle{ x, y \in \mathbb R.}\)
\(\displaystyle{ z^2=-4}\)
w liczbach zespolonych. Najprostszym sposobem rozwiązywania takowego jest zapisanie \(\displaystyle{ z=x+y \mathrm i,}\) przez co równanie przybiera postać
\(\displaystyle{ (x+y \mathrm i)^2=-4}\)
Potrafisz je rozwiązać?
W drugim przypadku będzie podobnie. Należy rozwiązać
\(\displaystyle{ (x+y \mathrm i)^3=-8}\)
ze względu na niewiadome \(\displaystyle{ x, y \in \mathbb R.}\)
pierwiastek z ujemnej liczby
zostanę narazie przy przykładzie a) bo chyba nie umiem tego rozwiązać. wychodzą mi dwie wersje:
1)
\(\displaystyle{ (a+bi)^{2} = -4
a^{2}+2abi-b ^{2}=-4}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a ^{2} -b ^{2}=-4 \\ 2abi=0\end{cases}}\)
2)
\(\displaystyle{ a ^{2} +b ^{2} ( \cos 2 \alpha +i \sin 2 \alpha )=-4}\)
chyba nie tędy droga?
1)
\(\displaystyle{ (a+bi)^{2} = -4
a^{2}+2abi-b ^{2}=-4}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a ^{2} -b ^{2}=-4 \\ 2abi=0\end{cases}}\)
2)
\(\displaystyle{ a ^{2} +b ^{2} ( \cos 2 \alpha +i \sin 2 \alpha )=-4}\)
chyba nie tędy droga?
Ostatnio zmieniony 23 paź 2011, o 21:10 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
pierwiastek z ujemnej liczby
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^{2}=b^{2}-2^{2} \\2abi=0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=-(b-2)(b+2) \\ -2(b-2)(b+2)bi=0 \end{cases} lub \begin{cases} a=(b-2)(b+2) \\ 2(b-2)(b+2)bi=0 \end{cases}}\)
po obliczeniu wyszło mi, że z jednego jak i z drugiego układu dostanę te same wyniki.
podaje obliczenia z układu 'po prawej stronie':
\(\displaystyle{ 2(b^{2}-4)bi=0\\
(2b^{2}-8)bi=0\\
2b^{3}i-8bi=0\\
2b^{3}i=8bi\\
2b^{2}=8\\
b^{2}=4\\
\begin{cases} b=2 \\ a=0 \end{cases} lub \begin{cases} b=-2 \\ a=0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=-(b-2)(b+2) \\ -2(b-2)(b+2)bi=0 \end{cases} lub \begin{cases} a=(b-2)(b+2) \\ 2(b-2)(b+2)bi=0 \end{cases}}\)
po obliczeniu wyszło mi, że z jednego jak i z drugiego układu dostanę te same wyniki.
podaje obliczenia z układu 'po prawej stronie':
\(\displaystyle{ 2(b^{2}-4)bi=0\\
(2b^{2}-8)bi=0\\
2b^{3}i-8bi=0\\
2b^{3}i=8bi\\
2b^{2}=8\\
b^{2}=4\\
\begin{cases} b=2 \\ a=0 \end{cases} lub \begin{cases} b=-2 \\ a=0 \end{cases}}\)
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
pierwiastek z ujemnej liczby
a) \(\displaystyle{ \sqrt{-4}=2i\sqrt{1}}\)
b) \(\displaystyle{ \sqrt[3]{-8}=-2\sqrt[3]{1}.}\)
b) \(\displaystyle{ \sqrt[3]{-8}=-2\sqrt[3]{1}.}\)
pierwiastek z ujemnej liczby
nie chcę odpowiedzi, chcę aby ktoś pomógł mi to załapać i sprawdzić czy dobrze robię czy źle.
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
pierwiastek z ujemnej liczby
To nie jest odpowiedź. Po prostu zamiast się naliczyć można poszukać pierwiastków z jedynki.
pierwiastek z ujemnej liczby
w moim zadaniu chodzi chyba o to, żeby zamienić \(\displaystyle{ \sqrt{-4}}\) na postać trygonometryczną.