Wyznaczyć postać trygonometryczną

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Ktos_88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 27 gru 2010, o 11:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: mazowieckie
Podziękował: 18 razy

Wyznaczyć postać trygonometryczną

Post autor: Ktos_88 »

Wyznaczyć postać trygonometryczną tego z pierwiastków \(\displaystyle{ z=\sqrt[8]{65536}}\) , dla których argument główny jest najmniejszy.
Jako r podać moduł otrzymanego pierwiastka, jako a argument główny w stopniach.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Wyznaczyć postać trygonometryczną

Post autor: miki999 »

Jako, że pod pierwiastkiem masz liczbę rzeczywistą, to najmniejszy argument tego pierwiastka będzie wynosić \(\displaystyle{ 0}\)- wynik również będzie rzeczywisty.
Ktos_88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 27 gru 2010, o 11:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: mazowieckie
Podziękował: 18 razy

Wyznaczyć postać trygonometryczną

Post autor: Ktos_88 »

Czyli ile będzie wynosić moduł i argument w stopniach?
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Wyznaczyć postać trygonometryczną

Post autor: miki999 »

Kod: Zaznacz cały

http://www.google.pl/#sclient=psy-ab&hl
... hp&q=65536^%281%2F8%29&pbx=1&oq=65536^%281%2F8%29&aq=f&aqi=&aql=1&gs_sm=e&gs_upl=693l3931l0l4081l7l7l0l0l0l0l189l726l2.4l6l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=564a2312d67cbb6f&biw=1280&bih=762

Moduł wynosi:

Kod: Zaznacz cały

http://www.google.pl/#sclient=psy-ab&hl
... hp&q=65536^%281%2F8%29&pbx=1&oq=65536^%281%2F8%29&aq=f&aqi=&aql=1&gs_sm=e&gs_upl=693l3931l0l4081l7l7l0l0l0l0l189l726l2.4l6l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=564a2312d67cbb6f&biw=1280&bih=762
Argument wynosi: 0
ODPOWIEDZ