rowiąż równanie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
konrad18m
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 16 paź 2011, o 11:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

rowiąż równanie

Post autor: konrad18m »

\(\displaystyle{ x^{2} +2x+5=0}\)

Czy mógłby mi ktoś rozwiązać to równanie i powiedzieć jak to zrobił? Czy tu jest potrzebny wyróżnik? jesli tak to skąd go wziąć? Jesli ktoś byłby tak łaskawy to poproszę o wyjasnienie jak chłopu na granicy z góry dziekuje.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

rowiąż równanie

Post autor: miki999 »

Na początek liczymy deltę- tak jak to bywa w przypadku równań kwadratowych.
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

rowiąż równanie

Post autor: Psiaczek »

konrad18m pisze:\(\displaystyle{ x^{2} +2x+5=0}\)

Czy tu jest potrzebny wyróżnik?
nie jest potrzebny wyróżnik gdyż liczby są ładne i niewielkie i na palcach można liczyć

\(\displaystyle{ x^2+2x+5=0, (x^2+2x+1)+4=0,(x+1)^2+4=0,(x+1)^2=-4}\)

jeżeli rozpatrujesz tylko liczby rzeczywiste, to w tym miejscu stwierdzasz brak pierwiastków bo kwadrat liczby rzeczywistej jest nieujemny , a jeśli liczby zespolone to dochodzi jeszcze:

\(\displaystyle{ (x+1)^2=(2i)^2, x+1=2i \vee x+1=-2i,x=-1+2i \vee x=-1-2i}\)
konrad18m
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 16 paź 2011, o 11:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

rowiąż równanie

Post autor: konrad18m »

bardzo dziekuje, a o jakiej delcie mówi Miki?
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

rowiąż równanie

Post autor: Psiaczek »

konrad18m pisze:bardzo dziekuje, a o jakiej delcie mówi Miki?
o tej ze wzoru \(\displaystyle{ b^2-4ac}\) , w tym przykładzie wyszłaby \(\displaystyle{ 2^2-4 \cdot 1 \cdot 5=-16}\)

i można przyjąć pierwiastek z delty \(\displaystyle{ 4i}\) i tymi wzorami ze szkoły te same pierwiastki otrzymasz.
ODPOWIEDZ