\(\displaystyle{ 4 ^{x} - i=0}\)
i wychodzi mi \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{8}}\) co z tym zrobić?
znależc wszystki pierwiastki równań
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 19 paź 2011, o 13:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 3 razy
znależc wszystki pierwiastki równań
Ostatnio zmieniony 19 paź 2011, o 17:04 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 19 paź 2011, o 13:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 3 razy
znależc wszystki pierwiastki równań
\(\displaystyle{ b=1\\
a=0\\
r=1\\
\sin=1 \\
\cos=0}\)
a=0\\
r=1\\
\sin=1 \\
\cos=0}\)
Ostatnio zmieniony 19 paź 2011, o 17:25 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
znależc wszystki pierwiastki równań
Czyli szukasz argumentu liczby zespolonej? Ok.
Zauważ, że \(\displaystyle{ 4 ^{x} - i=0 \Leftrightarrow 4^x=i}\)
Z tego co napisałeś wyżej wynika, że \(\displaystyle{ \varphi= \frac{\pi}{2}+2k\pi =\frac{\pi}{2}(4k+1)}\),
Zatem równanie przyjmuje postać :
\(\displaystyle{ 4^x=e^{i\frac{\pi}{2}(4k+1)}}\)
Dalej powinno być już prosto
Zauważ, że \(\displaystyle{ 4 ^{x} - i=0 \Leftrightarrow 4^x=i}\)
Z tego co napisałeś wyżej wynika, że \(\displaystyle{ \varphi= \frac{\pi}{2}+2k\pi =\frac{\pi}{2}(4k+1)}\),
Zatem równanie przyjmuje postać :
\(\displaystyle{ 4^x=e^{i\frac{\pi}{2}(4k+1)}}\)
Dalej powinno być już prosto