granica sumy

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
czapla90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 6 paź 2011, o 12:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk

granica sumy

Post autor: czapla90 »

Obliczyć, o ile istnieje, granicę lub uzasadnić dlaczego nie istnieje:
\(\displaystyle{ S_{n}(x)= \sin ( x)+ \sin ( 3x)+ \sin ( 5x)+...+ \sin ( (2n-1)x)}\)
Ostatnio zmieniony 19 paź 2011, o 17:06 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

granica sumy

Post autor: Chromosom »

przedstaw w postaci wykładniczej i skorzystaj ze wzoru na sumę szeregu geometrycznego
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10223
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2361 razy

granica sumy

Post autor: Dasio11 »

Raczej nie trzeba aż tyle. Jeśli \(\displaystyle{ x}\) jest całkowitą wielokrotnością \(\displaystyle{ \pi,}\) to ciąg jest stale równy zero. W przeciwnym wypadku wystarczy pokazać, że \(\displaystyle{ \sin((2n-1)x)}\) nie zbiega do zera.
ODPOWIEDZ