Witam,
proszę o pomoc w rozwiązaniu:
\(\displaystyle{ z^{2}=15+8i}\)
napotykam problemy przy liczeniu argumentu głównego, w jaki sposób sobie z tym poradzić?
Równania wielomianowe
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
Równania wielomianowe
Zrób z definicji, ładnie się liczy .Szukamy \(\displaystyle{ x,y \in R}\)
\(\displaystyle{ (x+yi)^2=15+8i}\)
\(\displaystyle{ (x^2-y^2)+2xyi=15+8i}\)
porównujemy rzeczywiste i urojone części po obu stronach:
\(\displaystyle{ x^2-y^2=15, 2xy=8}\) z drugiego równania wynika że liczby mają ten sam
znak i można odgadnąć dwa rozwiązania \(\displaystyle{ x=4,y=1 \vee x=-4,y=-1}\)
Pierwiastki to \(\displaystyle{ 4+i, -4-i}\)
\(\displaystyle{ (x+yi)^2=15+8i}\)
\(\displaystyle{ (x^2-y^2)+2xyi=15+8i}\)
porównujemy rzeczywiste i urojone części po obu stronach:
\(\displaystyle{ x^2-y^2=15, 2xy=8}\) z drugiego równania wynika że liczby mają ten sam
znak i można odgadnąć dwa rozwiązania \(\displaystyle{ x=4,y=1 \vee x=-4,y=-1}\)
Pierwiastki to \(\displaystyle{ 4+i, -4-i}\)
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
Równania wielomianowe
Dlatego że \(\displaystyle{ x^2-y^2=15>0}\) , czyli liczba iks musi być większa co do wartości bezwzględnej.bbbbb pisze:a dlaczego \(\displaystyle{ x=4, y=1}\) a nie na odwrót?