Witam mam do rozwiązania takie równanie :
\(\displaystyle{ z^{2}-5z+7-i=0}\)
Równanie liczb zespolonych.
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Równanie liczb zespolonych.
Delta i te sprawy.
Ewentualnie pod \(\displaystyle{ z}\) podstawić \(\displaystyle{ a+bi}\) i rozwiązać, ale wątpię, aby to wiele ułatwiło.
Ewentualnie pod \(\displaystyle{ z}\) podstawić \(\displaystyle{ a+bi}\) i rozwiązać, ale wątpię, aby to wiele ułatwiło.
-
- Użytkownik
- Posty: 95
- Rejestracja: 18 paź 2011, o 11:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 14 razy
Równanie liczb zespolonych.
Starałem się już to obliczyć z delty, ale nie jestem pewien wyniku. Mianowicie :
\(\displaystyle{ x_{1}=\frac{5-\sqrt{-3+4i}}{2}}\)
\(\displaystyle{ x_{2}=\frac{5+\sqrt{-3+4i}}{2}}\)
\(\displaystyle{ x_{1}=\frac{5-\sqrt{-3+4i}}{2}}\)
\(\displaystyle{ x_{2}=\frac{5+\sqrt{-3+4i}}{2}}\)
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
Równanie liczb zespolonych.
Skoro tak, to może przyda ci się: \(\displaystyle{ (1+2i)^2=-3+4i}\)Carlj28 pisze:
\(\displaystyle{ x_{1}=\frac{5-\sqrt{-3+4i}}{2}}\)
\(\displaystyle{ x_{2}=\frac{5+\sqrt{-3+4i}}{2}}\)
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
Równanie liczb zespolonych.
Zobacz tu tylko znakiem się różni, metoda ta samaCarlj28 pisze:Możesz mi jeszcze napisać jak do tego doszedłeś ?
266379.htm
-
- Użytkownik
- Posty: 95
- Rejestracja: 18 paź 2011, o 11:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 14 razy
Równanie liczb zespolonych.
Dzięki za odpowiedź, dla tych wartości wychodzi :
\(\displaystyle{ x_{1}=2-i}\)
\(\displaystyle{ x_{2}=3+i}\)
\(\displaystyle{ x_{1}=2-i}\)
\(\displaystyle{ x_{2}=3+i}\)