Rozwiązać równanie w zbiorze liczb zespolonych
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 18 paź 2011, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 2 razy
Rozwiązać równanie w zbiorze liczb zespolonych
Mam problem z takim zadaniem:
\(\displaystyle{ \left( 1-i\right) z^{2}-iz+1+i=0}\)
Z góry bardzo dziekuje
\(\displaystyle{ \left( 1-i\right) z^{2}-iz+1+i=0}\)
Z góry bardzo dziekuje
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 18 paź 2011, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 2 razy
Rozwiązać równanie w zbiorze liczb zespolonych
tak tez myślałem ale po moich obliczeniach delta mi wychodzi ujemna a dokładnie -7, czy jest to możliwe czy gdzieś sie pomyliłem?
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Rozwiązać równanie w zbiorze liczb zespolonych
Zatem pierwiastek z delty to \(\displaystyle{ 7i}\) - przecież znasz już liczby zespolone. Wstawić do wzoru i po zadaniu.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 18 paź 2011, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 2 razy
Rozwiązać równanie w zbiorze liczb zespolonych
Czy te obliczenia sa poprawne?
\(\displaystyle{ \left( 1-i\right) z^{2}-iz+1+i=0 \\
\Delta=-i^{2}-4\left( 1-i\right)\left( 1+i\right) \\
\Delta=-1-4\left( 1+i ^{2} \right) \\
\Delta=-3+4i ^{2} \\
\Delta=-7}\)
\(\displaystyle{ \left( 1-i\right) z^{2}-iz+1+i=0 \\
\Delta=-i^{2}-4\left( 1-i\right)\left( 1+i\right) \\
\Delta=-1-4\left( 1+i ^{2} \right) \\
\Delta=-3+4i ^{2} \\
\Delta=-7}\)
Ostatnio zmieniony 18 paź 2011, o 16:41 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Stosuj jedne klamry[latex][/latex] na całe wyrażenie, do łamania wierszy służy: \\
Powód: Stosuj jedne klamry
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
Rozwiązać równanie w zbiorze liczb zespolonych
1)kolega miał na myśli oczywiście \(\displaystyle{ \sqrt{7}i}\) jako pierwiastek z deltyjankes_tom pisze: Czy te obliczenia sa poprawne?
\(\displaystyle{ \left( 1-i\right) z^{2}-iz+1+i=0 \\
\Delta=-i^{2}-4\left( 1-i\right)\left( 1+i\right) \\
\Delta=-1-4\left( 1+i ^{2} \right) \\
\Delta=-3+4i ^{2} \\
\Delta=-7}\)
A dlaczego mówisz że jeżeli delta= -7 to pierwiiastek z delty jest 7i?
2) Błąd już w pierwszej linii - nie rozumiesz wzoru na deltę - twoje \(\displaystyle{ b=-i, b^2=(-i)^2=(-i) \cdot (-i)=i^2=-1}\)
Ostatnio zmieniony 18 paź 2011, o 16:42 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 18 paź 2011, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 2 razy
Rozwiązać równanie w zbiorze liczb zespolonych
Dzięki waszej pomocy rozwiązałem zadanie tylko czy dobrze?
Jeśli miał by ktoś chwilkę czasu to proszę o sprawdzenie
\(\displaystyle{ \left( 1-i\right) z^{2}-iz+1+i=0 \\
\Delta=(-i)^{2}-4\left( 1-i\right)\left( 1+i\right) \\
\Delta=-1-4\left( 1-i ^{2} \right) \\
\Delta=-5+4i ^{2} \\
\Delta=-9\\
\\
i ^{2}=-1 \\
\\
\Delta=-9=9i ^{2} \\
\\
z _{1} = \frac{i+ \sqrt{9i ^{2} } }{2(1-i)}= \frac{i+3i}{2-2i}=\frac{4i(2+2i)}{(2-2i)(2+2i)}= \frac{8i-8}{8}= \frac{8(i-1)}{8}=-1+i \\
\\
z _{2} = \frac{i- \sqrt{9i ^{2} } }{2(1-i)}= \frac{i-3i}{2-2i}= \frac{-2i}{2-2i}= \frac{2i(2+2i)}{(2-2i)(2+2i)}= \frac{4(-i+1)}{8}= \frac{-i+1}{2}= \frac{1}{2}- \frac{1}{2}i \\
\\
z _{1} =-1+i \\
\\
z _{2} = \frac{1}{2}- \frac{1}{2}i}\)
Jeśli miał by ktoś chwilkę czasu to proszę o sprawdzenie
\(\displaystyle{ \left( 1-i\right) z^{2}-iz+1+i=0 \\
\Delta=(-i)^{2}-4\left( 1-i\right)\left( 1+i\right) \\
\Delta=-1-4\left( 1-i ^{2} \right) \\
\Delta=-5+4i ^{2} \\
\Delta=-9\\
\\
i ^{2}=-1 \\
\\
\Delta=-9=9i ^{2} \\
\\
z _{1} = \frac{i+ \sqrt{9i ^{2} } }{2(1-i)}= \frac{i+3i}{2-2i}=\frac{4i(2+2i)}{(2-2i)(2+2i)}= \frac{8i-8}{8}= \frac{8(i-1)}{8}=-1+i \\
\\
z _{2} = \frac{i- \sqrt{9i ^{2} } }{2(1-i)}= \frac{i-3i}{2-2i}= \frac{-2i}{2-2i}= \frac{2i(2+2i)}{(2-2i)(2+2i)}= \frac{4(-i+1)}{8}= \frac{-i+1}{2}= \frac{1}{2}- \frac{1}{2}i \\
\\
z _{1} =-1+i \\
\\
z _{2} = \frac{1}{2}- \frac{1}{2}i}\)
Ostatnio zmieniony 18 paź 2011, o 16:44 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Jedne klamry[latex][/latex] na całe wyrażenie.
Powód: Poprawa wiadomości. Jedne klamry
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 18 paź 2011, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 2 razy
Rozwiązać równanie w zbiorze liczb zespolonych
juz poprawiłem, jesli oczywiście to o to chodziło. Zle przepisałem z kartki a wyniku nie zmienia, mam nadzieje....
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 18 paź 2011, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 2 razy
Rozwiązać równanie w zbiorze liczb zespolonych
Dziekuje bardzo i zamykam temat
Ostatnio zmieniony 18 paź 2011, o 16:44 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: No niestety, mimo szczerych chęci nie jesteś w stanie zamknąć tematu.
Powód: No niestety, mimo szczerych chęci nie jesteś w stanie zamknąć tematu.