postać trygonometryczna lb zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
studentkainz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 18 paź 2011, o 08:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: przemyśl

postać trygonometryczna lb zespolonej

Post autor: studentkainz »

lb zespoloną \(\displaystyle{ z=(3,-4)}\) w postaci \(\displaystyle{ z=r(\cos \alpha +i\sin \alpha )}\)
Ostatnio zmieniony 18 paź 2011, o 09:42 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex]. \sin, \cos: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a.
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

postać trygonometryczna lb zespolonej

Post autor: cosinus90 »

No i w czym tu jest problem?
studentkainz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 18 paź 2011, o 08:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: przemyśl

postać trygonometryczna lb zespolonej

Post autor: studentkainz »

w określeniu "fi"
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

postać trygonometryczna lb zespolonej

Post autor: Chromosom »

studentkainz pisze:lb zespoloną
co to ma znaczyć?
studentkainz pisze:w określeniu "fi"
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

postać trygonometryczna lb zespolonej

Post autor: cosinus90 »

Jeśli już, to Twoje niby "fi" jest \(\displaystyle{ \alpha}\). Pokaż co dostajesz na początku aż do punktu, z którego nie możesz ruszyć dalej.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10227
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

postać trygonometryczna lb zespolonej

Post autor: Dasio11 »

Tak się składa, że w tym przypadku określenie kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) naprawdę stanowi problem. :P
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

postać trygonometryczna lb zespolonej

Post autor: cosinus90 »

Zależy dla kogo
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10227
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

postać trygonometryczna lb zespolonej

Post autor: Dasio11 »

Czyżbyś znał jakiś ładny kąt \(\displaystyle{ \varphi,}\) dla którego \(\displaystyle{ \sin \varphi = -\frac{4}{5}?}\)
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

postać trygonometryczna lb zespolonej

Post autor: cosinus90 »

Oczywiście - to \(\displaystyle{ \arcsin \left( -\frac{4}{5} \right)}\)
Ostatnio zmieniony 19 paź 2011, o 22:03 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
ODPOWIEDZ