Cześć, niedawno zacząłem realizować liczby zespolone, mam problem z następującym przykładem, całkowicie nie wiem jak się do niego zabrać.
\(\displaystyle{ \frac{2+i}{3-i}+ u \left( \frac{4-i}{1-3i} \right) ^{n} = 1+i}\)
Za każdą wskazówkę z góry dziękuję
Znajdź x i y by zachodziła równość
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
Znajdź x i y by zachodziła równość
Po pierwsze nie widzę tu żadnych \(\displaystyle{ x \text{ i }y}\), do tego czym są \(\displaystyle{ u}\) oraz \(\displaystyle{ n}\)?
Ostatnio zmieniony 17 paź 2011, o 18:02 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Nie cytuj całości poprzedniego postu.
Powód: Poprawa wiadomości. Nie cytuj całości poprzedniego postu.
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 8 wrz 2009, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Częstochowa
- Podziękował: 6 razy
Znajdź x i y by zachodziła równość
Przepraszam x i y to odpowiednio lambda i "mi" mój błąd, ;( ale niestety nie wiem jak się zabrać za tę część z potęgowaniem ułamka.-- 17 paź 2011, o 21:42 --Już sobie dałem radę. okazało się że źle przepisałem zadanie i zamiast do n-tej jest do 2