Wzór de Moivere'a

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
lekarz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 8 maja 2010, o 08:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Wzór de Moivere'a

Post autor: lekarz »

Witam,

Mam sobie następujący wzór
\(\displaystyle{ \frac{x \cdot \ln(y)+y \cdot \ln(x)}{26}\cosh\left( \frac{x \cdot \ln(y)-y \cdot \ln(x)}{2} \right)}\)
\(\displaystyle{ x=188999\\
y=188989}\)


podstawiając za x i y wychodzą strasznie duże liczby. Podobno stosując wzór Moivre'a można uzyskać wynik pomiędzy 0 - 100. Czy ktoś mógłby podpowiedzieć jak to zrobić?
Ostatnio zmieniony 16 paź 2011, o 16:46 przez Anonymous, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj między tagami [latex], [/latex]. Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Wzór de Moivere'a

Post autor: scyth »

Wychodzi dość duża liczba, bo \(\displaystyle{ \approx 1,43483 \cdot 10^{29}}\).
ODPOWIEDZ