Przedstaw w postaci trygonometrycznej
-
- Użytkownik
- Posty: 73
- Rejestracja: 12 kwie 2009, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 6 razy
Przedstaw w postaci trygonometrycznej
Przedstawić liczbę w postaci trygonometrycznej:
\(\displaystyle{ z= i^{5} \cdot \left( 1 - i \right) ^{3} \cdot \left( \sqrt{3} + i\right) ^{-16} \cdot \left( 1 - i \sqrt{3} \right) ^{-7}}\)
Czy może to ktoś zrobić oraz napisać po poszczególnych przejściach z jakiego twierdzenia / definicji / wzoru korzysta? Prowadzący ćwiczenia robił to 25 minut, co chwila coś ścierał i poprawiał a na koniec i tak stwierdził, że źle mu wyszlo :/ .
\(\displaystyle{ z= i^{5} \cdot \left( 1 - i \right) ^{3} \cdot \left( \sqrt{3} + i\right) ^{-16} \cdot \left( 1 - i \sqrt{3} \right) ^{-7}}\)
Czy może to ktoś zrobić oraz napisać po poszczególnych przejściach z jakiego twierdzenia / definicji / wzoru korzysta? Prowadzący ćwiczenia robił to 25 minut, co chwila coś ścierał i poprawiał a na koniec i tak stwierdził, że źle mu wyszlo :/ .
Ostatnio zmieniony 15 paź 2011, o 20:47 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot
Powód: Symbol mnożenia to \cdot
Przedstaw w postaci trygonometrycznej
Nikt za Ciebie tego nie zrobi.
Jak się przedstawia liczby zespolone w postaci trygonometrycznej?
Jak się przedstawia liczby zespolone w postaci trygonometrycznej?
-
- Użytkownik
- Posty: 73
- Rejestracja: 12 kwie 2009, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 6 razy
Przedstaw w postaci trygonometrycznej
no chodzi o sprowadzenie do postaci
\(\displaystyle{ z=\left| z\right| \left( \cos \alpha + i \cdot \sin \alpha \right)}\)
Z prostymi przykładami(w postaci \(\displaystyle{ z = a + bi}\) sobie poradziłem ale przy takim złożonym nie wiem nawet od czego zacząć. Prowadzący ćwiczenia rozdzielał każdy nawias na osobną liczbę ale to było dość skomplikowane i na dodatek źle mu wyszło więc proszę po prostu o wytłumaczenie i pokazanie na przykładzie.
\(\displaystyle{ z=\left| z\right| \left( \cos \alpha + i \cdot \sin \alpha \right)}\)
Z prostymi przykładami(w postaci \(\displaystyle{ z = a + bi}\) sobie poradziłem ale przy takim złożonym nie wiem nawet od czego zacząć. Prowadzący ćwiczenia rozdzielał każdy nawias na osobną liczbę ale to było dość skomplikowane i na dodatek źle mu wyszło więc proszę po prostu o wytłumaczenie i pokazanie na przykładzie.
Ostatnio zmieniony 15 paź 2011, o 21:10 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
Przedstaw w postaci trygonometrycznej
Gotowca nie będzie.
Wszystkie te liczby przedstaw w tej postaci zatem. Problem to?
Wszystkie te liczby przedstaw w tej postaci zatem. Problem to?
Przedstaw w postaci trygonometrycznej
Tak samo jak każdą inną liczbę.
\(\displaystyle{ \sqrt{3} + i \right}\)
taką przedstaw najpierw
\(\displaystyle{ \sqrt{3} + i \right}\)
taką przedstaw najpierw