rozwiąż nierówność
-
- Użytkownik
- Posty: 295
- Rejestracja: 21 gru 2008, o 08:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z miasta
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 6 razy
rozwiąż nierówność
\(\displaystyle{ \left| z^2+4\right| \le \left| z-2\mathrm i\right|}\)
nie bardzo wiem jak zrobić
może tak:
\(\displaystyle{ z=x+ \mathrm iy}\)
\(\displaystyle{ \left| x^2+2\mathrm ixy-y^2+4\right| \le \left| x+(y-2) \mathrm i\right|}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{(x^2-y^2+4)^2+(2xy)^2} \le \sqrt{x^2+(y-2)^2}}\)
\(\displaystyle{ x^4+y^4+16-4x^2y^2+8x^2-8y^2+4x^2y^2 \le x^2+y^2-4y+4}\)
nie wiem, czy z tego coś wyjdzie
nie bardzo wiem jak zrobić
może tak:
\(\displaystyle{ z=x+ \mathrm iy}\)
\(\displaystyle{ \left| x^2+2\mathrm ixy-y^2+4\right| \le \left| x+(y-2) \mathrm i\right|}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{(x^2-y^2+4)^2+(2xy)^2} \le \sqrt{x^2+(y-2)^2}}\)
\(\displaystyle{ x^4+y^4+16-4x^2y^2+8x^2-8y^2+4x^2y^2 \le x^2+y^2-4y+4}\)
nie wiem, czy z tego coś wyjdzie
Ostatnio zmieniony 15 paź 2011, o 16:52 przez sorcerer123, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 295
- Rejestracja: 21 gru 2008, o 08:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z miasta
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 6 razy
rozwiąż nierówność
bardzo cenna wskazówka, ale nie wiem jak dalej
\(\displaystyle{ \left| \left( z- 2 \mathrm i \right) \left( z + 2 \mathrm i \right)\right| \le \left| \left( z - 2 \mathrm i \right)\right|}\)
\(\displaystyle{ \left| \left( x+(y-2)\mathrm i \right) \left( x+(y+2)\mathrm i \right)\right| \le \left| x+(y-2)\mathrm i\right|}\)
\(\displaystyle{ \left| \left( z- 2 \mathrm i \right) \left( z + 2 \mathrm i \right)\right| \le \left| \left( z - 2 \mathrm i \right)\right|}\)
\(\displaystyle{ \left| \left( x+(y-2)\mathrm i \right) \left( x+(y+2)\mathrm i \right)\right| \le \left| x+(y-2)\mathrm i\right|}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 295
- Rejestracja: 21 gru 2008, o 08:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z miasta
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 6 razy
rozwiąż nierówność
Od razu nie. Musisz rozpatrzeć dwa przypadki. Kiedy \(\displaystyle{ z=2i}\) i \(\displaystyle{ z\neq 2i}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 295
- Rejestracja: 21 gru 2008, o 08:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z miasta
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 6 razy
rozwiąż nierówność
1. dla \(\displaystyle{ z-2\mathrm i =0}\)
\(\displaystyle{ z=x+\mathrm i y}\)
\(\displaystyle{ x+(y-2)\mathrm i =0}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=0 \\ y=2 \end{cases}}\)
2. dla \(\displaystyle{ z-2\mathrm i \neq 0}\)
\(\displaystyle{ \left| x+(y+2)\mathrm i \right| \le 1}\)
\(\displaystyle{ -1 \le x+(y+2)\mathrm i \le 1}\)
\(\displaystyle{ x+(y+2)\mathrm i \le 1}\) i \(\displaystyle{ x+(y+2)\mathrm i \ge -1}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x \le 1 \\ y=-2 \end{cases}}\) i \(\displaystyle{ \begin{cases} x \ge -1 \\ y=-2 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} -1 \le x \le 1 \\ y=-2 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ z=x+\mathrm i y}\)
\(\displaystyle{ x+(y-2)\mathrm i =0}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=0 \\ y=2 \end{cases}}\)
2. dla \(\displaystyle{ z-2\mathrm i \neq 0}\)
\(\displaystyle{ \left| x+(y+2)\mathrm i \right| \le 1}\)
\(\displaystyle{ -1 \le x+(y+2)\mathrm i \le 1}\)
\(\displaystyle{ x+(y+2)\mathrm i \le 1}\) i \(\displaystyle{ x+(y+2)\mathrm i \ge -1}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x \le 1 \\ y=-2 \end{cases}}\) i \(\displaystyle{ \begin{cases} x \ge -1 \\ y=-2 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} -1 \le x \le 1 \\ y=-2 \end{cases}}\)
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10227
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
rozwiąż nierówność
To przejście jest niedopuszczalne. Definicja modułu liczby zespolonej tosorcerer123 pisze:\(\displaystyle{ \left| x+(y+2)\mathrm i \right| \le 1}\)
\(\displaystyle{ -1 \le x+(y+2)\mathrm i \le 1}\)
\(\displaystyle{ |x+ \mathrm i y| = \sqrt{x^2+y^2}}\) dla \(\displaystyle{ x, y \in \mathbb{R},}\)
dlatego \(\displaystyle{ \left| x+(y+2)\mathrm i \right| \le 1}\) oznacza
\(\displaystyle{ \sqrt{x^2+ (y+2)^2} \le 1.}\)
Podwójna nierówność \(\displaystyle{ -1 \le x+(y+2)\mathrm i \le 1}\) jest pozbawiona sensu, bo w liczbach zespolonych nie określa się relacji większości czy mniejszości.