Mam wyznaczyć wszystkie liczby zespolone spełniające równanie?
\(\displaystyle{ z^2 + 4i=0}\)
Czy rozwiązaniem tego równania jest zbiór pusty?
Czy rozwiązaniem tego równania jest zbiór pusty?
\(\displaystyle{ z^2 + 4i=0 \Rightarrow z^2 =-4i}\)
i pierwiastki liczysz.
i pierwiastki liczysz.
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 10 cze 2010, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
Czy rozwiązaniem tego równania jest zbiór pusty?
Czyli rozwiązanie będzie wyglądało tak??
\(\displaystyle{ z= \sqrt{-4i} \vee z=- \sqrt{-4i}}\)
czy to jest końcowe rozwiązanie??
\(\displaystyle{ z= \sqrt{-4i} \vee z=- \sqrt{-4i}}\)
czy to jest końcowe rozwiązanie??