Jak udowodnić zachodzącą równość?

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
baca4b
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 10 cze 2010, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Targ

Jak udowodnić zachodzącą równość?

Post autor: baca4b »

Witam mam pytanie realizuje we własnym zakresie l. zespolone i mam pytanie jak uzasadnić równość:

\(\displaystyle{ Re(iz)= -Im(z)}\) \(\displaystyle{ z \in C}\)
chris_f
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2727
Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podkarpacie
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 945 razy

Jak udowodnić zachodzącą równość?

Post autor: chris_f »

Weź \(\displaystyle{ z=x+iy}\). Wtedy \(\displaystyle{ iz=i(x+iy)=ix-y}\), no i \(\displaystyle{ Re(iz)=-y=-Im(z)}\)
baca4b
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 10 cze 2010, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Targ

Jak udowodnić zachodzącą równość?

Post autor: baca4b »

aha już rozumiem dzieki:)
ODPOWIEDZ