w zbiorze licb zespolonych znajdź ....

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
mario5046
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 12 paź 2011, o 15:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

w zbiorze licb zespolonych znajdź ....

Post autor: mario5046 »

W zbiorze liczb zespolonych znajdź x oraz y takie, że:
a) \(\displaystyle{ x^{3}-x^{2}+x-1=0}\)

b) \(\displaystyle{ 4x^{2}-4x-26=0}\)

Proszę o rozwiązanie od początku do końca z opisem czynności, to jest moja pierwsza stycznosć z liczbami zespolonymi.
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

w zbiorze licb zespolonych znajdź ....

Post autor: ares41 »

a) liczba \(\displaystyle{ 1}\) jest pierwiastkiem tego równania

b) liczysz jak każde równanie kwadratowe - delta i pierwiastki.
mario5046
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 12 paź 2011, o 15:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

w zbiorze licb zespolonych znajdź ....

Post autor: mario5046 »

co do b) to obliczyłem pierwiastki i co dalej one są odpowiedzią ?
adambak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1272
Rejestracja: 8 sty 2011, o 18:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 295 razy
Pomógł: 115 razy

w zbiorze licb zespolonych znajdź ....

Post autor: adambak »

mario5046 pisze:co do b) to obliczyłem pierwiastki i co dalej one są odpowiedzią ?
tak, bo liczby zespolone to rozszerzenie liczb rzeczywistych.. w tym podpunkcie jest takie szczęście, że wychodzą same rzeczywiste i to jest odpowiedź, bo każda rzeczywista jest też zespoloną..
mario5046
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 12 paź 2011, o 15:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

w zbiorze licb zespolonych znajdź ....

Post autor: mario5046 »

a co będzie odpowiedzią w a)? liczba 1?
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

w zbiorze licb zespolonych znajdź ....

Post autor: ares41 »

A w jaki sposób rozwiązuje się równania wielomianowe, jeśli znasz jeden z jego pierwiastków?
mario5046
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 12 paź 2011, o 15:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

w zbiorze licb zespolonych znajdź ....

Post autor: mario5046 »

aha czyli sposób jest taki sam w liczbach zespolonych, myślałem, że coś się zmienia. Jeżeli nie to przyklad a już wiem jak zrobić -- 13 paź 2011, o 17:12 --możesz mi jeszcze wyjaśnić jak podejść do bardziej rozbudowanego przykładu ?
\(\displaystyle{ (1-i)x-(2+i)y=i}\)

\(\displaystyle{ (1+i)x+yi=2+3i}\)
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

w zbiorze licb zespolonych znajdź ....

Post autor: ares41 »

To jest układ równań dla \(\displaystyle{ (x,y)\in \mathbb{C}^2}\), czy każde z równań jest osobnym zadaniem dla \(\displaystyle{ x\in \mathbb{R} \ , \ y \in \mathbb{R}}\)
mario5046
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 12 paź 2011, o 15:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

w zbiorze licb zespolonych znajdź ....

Post autor: mario5046 »

nie to jest tak jakby całość te równania są oddzielone od siebie słowem i, jeżeli coś to zmienia.
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

w zbiorze licb zespolonych znajdź ....

Post autor: ares41 »

Wymnóż nawiasy i dodaj równania stronami.
mario5046
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 12 paź 2011, o 15:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

w zbiorze licb zespolonych znajdź ....

Post autor: mario5046 »

ok.
ODPOWIEDZ