Witam natrafiłem na zadanie, które sprawia mi trochę problemu, obliczenia w gruncie rzeczy się zgadzają, ale znaki nie pasują dlatego muszę poprosić o pomoc kogoś kto by mógł to wyjaśnić
Zadanie Przedstaw w postaci trygonometrycznej
b)
\(\displaystyle{ \frac{3}{2+2i} \\ \\
\frac{3}{2+2i}=\frac{3}{2+2i} \cdot \frac{2-2i}{2-2i}= \frac{6-6i}{8}= \frac{2(3-3i)}{8}= \frac{3-3i}{4}= \frac{3}{4} - \frac{3i}{4} \\
\text{Re}z=\frac{3}{4} \text{ oraz }\text{ Im}z=-\frac{3}{4} \\ \\
\cos \alpha = \frac{ \sqrt{2} }{2} \\
\sin \alpha =- \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
Natomiast w odpowiedzi do zadania wynika że oba kąty są w pierwszej ćwiartce, a co za tym idzie powinny być dodatnie ktoś pomoże?
z góry dziękuje, Eldiane
liczby zespolone - problem ze znakiem
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 18 sie 2010, o 12:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 1 raz
liczby zespolone - problem ze znakiem
Ostatnio zmieniony 13 paź 2011, o 16:57 przez ares41, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę zapoznać się z pkt. 2.7 instrukcji LaTeX-a. Symbol mnożenia to \cdot
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę zapoznać się z pkt. 2.7 instrukcji LaTeX-a. Symbol mnożenia to \cdot
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 18 sie 2010, o 12:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 1 raz
liczby zespolone - problem ze znakiem
@marika331
Faktycznie, mój błąd podczas przepisywania. I dokładnie wyszło mi to samo jak tobie, że to będzie 4 ćwiartka wiec \(\displaystyle{ \alpha = 2 \pi - \frac{ \pi }{4} = \frac{7 \pi }{4}}\)
wiec postać trygonometryczna będzie wyglądała
\(\displaystyle{ z = \frac{3 \sqrt{2} }{4} \left( \cos \frac{7 \pi }{4} + i \cdot \sin \frac{7 \pi }{4} \right)}\)
Dobrze rozumuje?
Faktycznie, mój błąd podczas przepisywania. I dokładnie wyszło mi to samo jak tobie, że to będzie 4 ćwiartka wiec \(\displaystyle{ \alpha = 2 \pi - \frac{ \pi }{4} = \frac{7 \pi }{4}}\)
wiec postać trygonometryczna będzie wyglądała
\(\displaystyle{ z = \frac{3 \sqrt{2} }{4} \left( \cos \frac{7 \pi }{4} + i \cdot \sin \frac{7 \pi }{4} \right)}\)
Dobrze rozumuje?
Ostatnio zmieniony 13 paź 2011, o 16:58 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a. Symbol mnożenia to \cdot. Skalowanie nawiasów.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a. Symbol mnożenia to \cdot. Skalowanie nawiasów.
-
- Użytkownik
- Posty: 1272
- Rejestracja: 8 sty 2011, o 18:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 295 razy
- Pomógł: 115 razy
liczby zespolone - problem ze znakiem
dokładnie tak.. ewentualnie argument można zapisać jako \(\displaystyle{ -\frac{\pi}{4}}\) wtedy będzie widać ten minus przy części urojonej, ale to już zależy co kto lubi.. jest dobrze..