postać trygonometryczna liczby
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 12 paź 2011, o 15:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
postać trygonometryczna liczby
stosując postać trygonometryczną liczby zespolonej \(\displaystyle{ z= \frac{1-i}{1+i}}\)
oblicz:
\(\displaystyle{ z ^{30}}\)
\(\displaystyle{ |z^8|}\)
jak to ugryźć ?
oblicz:
\(\displaystyle{ z ^{30}}\)
\(\displaystyle{ |z^8|}\)
jak to ugryźć ?
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
postać trygonometryczna liczby
\(\displaystyle{ z= \frac{1-i}{1+i}= \frac{(1-i)(1-i)}{(1+i)(1-i)}=-i}\)
Liczbę \(\displaystyle{ z}\) zamieniasz teraz na postać trygonometryczną i stosujesz wzór de Moivre'a.
Sposób masz opisany tutaj.
Liczbę \(\displaystyle{ z}\) zamieniasz teraz na postać trygonometryczną i stosujesz wzór de Moivre'a.
Sposób masz opisany tutaj.
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 12 paź 2011, o 15:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
postać trygonometryczna liczby
czy można to zrobić nie stosując wzoru de Moivera, chodzi mi o trochę łatwiejszy sposób.?
-
- Użytkownik
- Posty: 1272
- Rejestracja: 8 sty 2011, o 18:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 295 razy
- Pomógł: 115 razy
postać trygonometryczna liczby
nie da rady.. tzn zależy co rozumiesz przez łatwiejszy sposób.. możesz zrobić ze wzoru Newtona, proste ale nie polecam wzór de Moivrea jest do takich obliczeń najlepszy..-- 13 paź 2011, o 16:16 --poza tym kazali zrobić to stosując postać trygonometryczną, więc ten wzór sam się nasuwa..
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 12 paź 2011, o 15:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
postać trygonometryczna liczby
może ktoś rozwiązać te 2 przykłady od początku do końca? Jestem wzrokowcem i tylko to mi pomoże a nie wykład teoretyczny.
-
- Użytkownik
- Posty: 1272
- Rejestracja: 8 sty 2011, o 18:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 295 razy
- Pomógł: 115 razy
postać trygonometryczna liczby
zrobię pierwszy przykład, bo to będzie chyba krytyczne i dalej sam pójdziesz.. a muszę jeszcze się na jutro przygotować
\(\displaystyle{ z= \frac{1-i}{1+i}=\frac{(1-i)(1-i)}{(1+i)(1-i)}=\frac{1-2i+i^2}{1-i^2}=\frac{-2i}{2}=-i}\)
czyli to odpowiada punktowi na płaszczyźnie Gaussa \(\displaystyle{ (0;-1)}\).. żeby obliczyć taką dużą potęgę zastosujemy wzór de Moivre'a:
\(\displaystyle{ z^n=\left| z\right|^n\left( \cos (n \cdot \alpha) + i \sin (n \cdot \alpha)\right)}\)
dla nas \(\displaystyle{ n=30}\), \(\displaystyle{ \left| z\right| =\sqrt{0^2+(-1)^2}=1}\)
z kolei argument \(\displaystyle{ \alpha}\) jak widać na rysunku to będzie \(\displaystyle{ -\frac{\pi}{2}}\), podstawiamy:
\(\displaystyle{ z^{30}=1^{30}(\cos (-15 \pi) + i \sin (-15 \pi))=-1+i \cdot 0 = -1}\)
i koniec.. poprawność rachunków mozna sprawdzić na wolframalpha, wyszł odobrze..
\(\displaystyle{ z= \frac{1-i}{1+i}=\frac{(1-i)(1-i)}{(1+i)(1-i)}=\frac{1-2i+i^2}{1-i^2}=\frac{-2i}{2}=-i}\)
czyli to odpowiada punktowi na płaszczyźnie Gaussa \(\displaystyle{ (0;-1)}\).. żeby obliczyć taką dużą potęgę zastosujemy wzór de Moivre'a:
\(\displaystyle{ z^n=\left| z\right|^n\left( \cos (n \cdot \alpha) + i \sin (n \cdot \alpha)\right)}\)
dla nas \(\displaystyle{ n=30}\), \(\displaystyle{ \left| z\right| =\sqrt{0^2+(-1)^2}=1}\)
z kolei argument \(\displaystyle{ \alpha}\) jak widać na rysunku to będzie \(\displaystyle{ -\frac{\pi}{2}}\), podstawiamy:
\(\displaystyle{ z^{30}=1^{30}(\cos (-15 \pi) + i \sin (-15 \pi))=-1+i \cdot 0 = -1}\)
i koniec.. poprawność rachunków mozna sprawdzić na wolframalpha, wyszł odobrze..
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 12 paź 2011, o 15:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
postać trygonometryczna liczby
super teraz to zrozumiałem
natomiast mam wątpliwości co do
\(\displaystyle{ |z^{8}|}\)
co w takim przypadku zmieni się w obliczeniach?
natomiast mam wątpliwości co do
\(\displaystyle{ |z^{8}|}\)
co w takim przypadku zmieni się w obliczeniach?
-
- Użytkownik
- Posty: 1272
- Rejestracja: 8 sty 2011, o 18:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 295 razy
- Pomógł: 115 razy
postać trygonometryczna liczby
no cóż, ja bym zrobił tak jak wcześniej, tzn najpierw policzył \(\displaystyle{ z^8}\), a następnie z wyniku wziął moduł.. i teraz od wyniku zależy jak moduł będziemy liczyć.. jak będzie to liczba zepolona to ze wzoru, jak rzeczywista - to normalny moduł.. w tym przypadku będzie to rzeczywista \(\displaystyle{ 1}\), a więc i taki wynik..
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10227
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
postać trygonometryczna liczby
Hmmm, no akurat \(\displaystyle{ \mathrm i^{30}}\) czy \(\displaystyle{ \left| \mathrm i^8 \right|}\) nie wymaga użycia wzoru Newtona...adambak pisze:nie da rady.. tzn zależy co rozumiesz przez łatwiejszy sposób.. możesz zrobić ze wzoru Newtona, proste ale nie polecam