Cześć potrzebuje pomocy przy zrozumieniu jak wyznaczać przy liczbach zespolonych to, że np sin (fi) - \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{2}}\) i cos (fi) \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{2}}\) daje nam wartość kąta \(\displaystyle{ - \frac{ \pi }{4}}\) <-- To akurat wiedziałem, bo miałem przedstawić \(\displaystyle{ \sqrt{2} - i \sqrt{2}]}\) w postaci wykładniczej więc naniosłem to na wykres i odczytałem z niego mniej więcej, że to się równa \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{4}}\) ale gorzej będzie gdy wynikiem będzie jakieś \(\displaystyle{ \frac{5}{6} \pi}\) czy coś, dlatego chciałbym to zrozumieć i sprawnie to przeliczać.
Dla przykładu nie wiem dlaczego przy lizcbie zespolonej \(\displaystyle{ \sqrt{3} -i}\) cos fi i sin fi daje nam razem \(\displaystyle{ - \frac{ \pi }{6}}\)
Zamiana wartości fukncji tryg. na miare łukową.
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 7 paź 2010, o 21:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ełk
- Podziękował: 3 razy
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Zamiana wartości fukncji tryg. na miare łukową.
Mamy liczbę zespoloną \(\displaystyle{ z=\sqrt{3}-i}\). Zauważ, że część rzeczywista jest dodatnia a część urojona ujemna - zatem ta liczba jest w czwartej ćwiartce układu współrzędnych.
Obliczam moduł:
\(\displaystyle{ |z|=\sqrt{\left( \sqrt{3}\right)^2 + (-1)^2 } = \sqrt{3+1} = \sqrt{4} = 2}\)
Zatem liczba zespolona ma postać "prawie" trygonometryczną równą:
\(\displaystyle{ z=2 \left( \frac{\sqrt{3}}{2} - i \frac{1}{2} \right)}\)
Stąd:
\(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{\sqrt{3}}{2} \\
\sin \alpha = - \frac{1}{2}}\)
A to nam daje \(\displaystyle{ \alpha = -\frac{\pi}{6}}\).
Obliczam moduł:
\(\displaystyle{ |z|=\sqrt{\left( \sqrt{3}\right)^2 + (-1)^2 } = \sqrt{3+1} = \sqrt{4} = 2}\)
Zatem liczba zespolona ma postać "prawie" trygonometryczną równą:
\(\displaystyle{ z=2 \left( \frac{\sqrt{3}}{2} - i \frac{1}{2} \right)}\)
Stąd:
\(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{\sqrt{3}}{2} \\
\sin \alpha = - \frac{1}{2}}\)
A to nam daje \(\displaystyle{ \alpha = -\frac{\pi}{6}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 7 paź 2010, o 21:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ełk
- Podziękował: 3 razy
Zamiana wartości fukncji tryg. na miare łukową.
Aj, chyba źle się wysłowiłem. Problem polega na tym że całą tą operacje umiem zrobić na każdym przykładzie jeśli ktoś mi powie
Sin i cos umiem wyznaczyć ale "to nam daje ..." sprawia mi problemy.scyth pisze: Stąd:
\(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{\sqrt{3}}{2} \\
\sin \alpha = - \frac{1}{2}}\)
A to nam daje \(\displaystyle{ \alpha = -\frac{\pi}{6}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 7 paź 2010, o 21:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ełk
- Podziękował: 3 razy
Zamiana wartości fukncji tryg. na miare łukową.
Wiem, że z tablic się to bierze ale chociaż bym patrzył do góry nogami jakoś nie mogę tego pojąć. Fajnie by było jakbyś napisał krok po kroku jak dochodzisz do tego że \(\displaystyle{ cos - \frac{ \sqrt{2} }{2} i sin - \frac{ \sqrt{2} }{2} daje nam - \frac{3}{4} \pi .}\)Ja bym to sobie przeanalizował i jakoś potem do tego doszedł