Znaleźć na płaszczyźnie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
matehvs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 3 paź 2011, o 22:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice

Znaleźć na płaszczyźnie

Post autor: matehvs »

Mam za zadanie znaleźć na płaszczyźnie:

\(\displaystyle{ \left\{z \in C, Im( z^{3}) \le 0 \right\}}\)

I nie wiem jak się za to zabrać bo jestem dosyć 'zielony' w tych sprawach.
szw1710

Znaleźć na płaszczyźnie

Post autor: szw1710 »

\(\displaystyle{ z=x+iy\\[1ex] z^3=x^3+3x^2yi-3xy^2-iy^3,}\)

więc

\(\displaystyle{ \text{Im}\, z^3=3x^2y-y^3}\) (to co przy \(\displaystyle{ i}\)).

Musisz zatem narysować zbiór rozwiązań nierówności \(\displaystyle{ 3x^2y-y^3\le 0.}\)
matehvs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 3 paź 2011, o 22:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice

Znaleźć na płaszczyźnie

Post autor: matehvs »

Dzięki, a mógłbym prosić o dalsze rozwiązanie?
ODPOWIEDZ