Nie potrafie tego zapisać w postaci trygonometrycznej
\(\displaystyle{ \sin \alpha +i\cos \alpha}\)
moduł policzę ale z kątem jest problem.Thx za pomoc
\(\displaystyle{ \cos\phi=\sin \alpha}\)
Postać trygonometryczna
Postać trygonometryczna
Ostatnio zmieniony 7 paź 2011, o 17:48 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 6 paź 2011, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Pomógł: 2 razy
Postać trygonometryczna
Jest to proste, tylko trzeba znać sposób.
\(\displaystyle{ \begin{cases} \cos \varphi = \sin \alpha \\ \sin \varphi = \cos \alpha \end{cases}}\)
Aby aby dwa sin i cos jest dodatni tylko w pierwszej ćwiartce czyli: \(\displaystyle{ \varphi \in \left[ 0, \frac{ \pi }{2}\right]}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \cos \varphi = \sin \alpha = \cos\left( \frac{ \pi }{2} - \alpha\right) \\ \sin \varphi = \cos \alpha = \sin\left( \frac{ \pi }{2} - \alpha\right) \end{cases}}\)
Więc poszukiwane nasze \(\displaystyle{ \varphi = \frac{ \pi }{2} - \alpha}\)
\(\displaystyle{ z=\cos\left(\frac{ \pi }{2} - \alpha \right) + i\sin\left( \frac{ \pi }{2} - \alpha\right)}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \cos \varphi = \sin \alpha \\ \sin \varphi = \cos \alpha \end{cases}}\)
Aby aby dwa sin i cos jest dodatni tylko w pierwszej ćwiartce czyli: \(\displaystyle{ \varphi \in \left[ 0, \frac{ \pi }{2}\right]}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \cos \varphi = \sin \alpha = \cos\left( \frac{ \pi }{2} - \alpha\right) \\ \sin \varphi = \cos \alpha = \sin\left( \frac{ \pi }{2} - \alpha\right) \end{cases}}\)
Więc poszukiwane nasze \(\displaystyle{ \varphi = \frac{ \pi }{2} - \alpha}\)
\(\displaystyle{ z=\cos\left(\frac{ \pi }{2} - \alpha \right) + i\sin\left( \frac{ \pi }{2} - \alpha\right)}\)
Ostatnio zmieniony 7 paź 2011, o 17:49 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.