mam takie dwa równania do rowiązania i nie wiem jak je ugryźć...
\(\displaystyle{ z^2+2\overline z=1}\) d to sprzężenie z bo nie wiedziałem jak zrobić 'z' z kreseczką na górze...
\(\displaystyle{ z^2-4-4i=0}\)
z góry dziękuję za pomoc.
równania liczb zespolonych
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
równania liczb zespolonych
Poprawiłem zapis. Odpowiedni efekt uzyskasz, wpisując \overline z.hawli pisze:nie wiedziałem jak zrobić 'z' z kreseczką na górze...
1. zapisz liczby zespolone w postaci \(\displaystyle{ z=a+b\text i}\)
2. skorzystaj ze wzoru na pierwiastki liczby zespolonej.
-
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 3 maja 2007, o 11:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
równania liczb zespolonych
dziękuję.
1. zapisałem tak jak napisałeś i mam \(\displaystyle{ a^2-b^2+2a=-1}\) co dalej?
2. nie rozumiem jak skorzystac z wzoru na pierwiastki skoro ich nie mam?
1. zapisałem tak jak napisałeś i mam \(\displaystyle{ a^2-b^2+2a=-1}\) co dalej?
2. nie rozumiem jak skorzystac z wzoru na pierwiastki skoro ich nie mam?
Ostatnio zmieniony 6 paź 2011, o 22:16 przez hawli, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 3 maja 2007, o 11:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
równania liczb zespolonych
po lewej stronie części rzeczywiste to \(\displaystyle{ a^2+2a}\)? ale nie wiem co to będzie po prawej stronie? 1?
a urojone po lewej to \(\displaystyle{ -b^2}\) a po prawej 0?
zauwazylem bład, po prawej stronie równania powinno być -1, czyli przykład jest taki
\(\displaystyle{ z^2+2\overline z=-1}\)
a urojone po lewej to \(\displaystyle{ -b^2}\) a po prawej 0?
zauwazylem bład, po prawej stronie równania powinno być -1, czyli przykład jest taki
\(\displaystyle{ z^2+2\overline z=-1}\)
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
równania liczb zespolonych
zgadza sięhawli pisze:po lewej stronie części rzeczywiste to \(\displaystyle{ a^2+2a}\)? ale nie wiem co to będzie po prawej stronie? 1?
a urojone po lewej to \(\displaystyle{ -b^2}\) a po prawej 0?
metoda rozwiązania jest taka sama.hawli pisze:zauwazylem bład, po prawej stronie równania powinno być -1, czyli przykład jest taki
\(\displaystyle{ z^2+2\overline z=-1}\)