witam
Mam coś takiego: \(\displaystyle{ \cos \left( \frac{4}{3} \pi \right) +i \sin \frac{4}{3}\pi}\)
i mam to zamienić na postać kanoniczną.
No i na zajęciach było to zapisane tak: \(\displaystyle{ -\frac{1}{2} -i \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
A mi się wydaje, że to powinno wynosić: \(\displaystyle{ -\frac{1}{2} +i \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
Bo przecież to leż w II ćwiartce, czyli liczby rzeczywiste będą ujemne, a urojone dodatnie.
Mam rację?
Ostatnio zmieniony 5 paź 2011, o 22:25 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód:Poprawa wiadomości.