Zbiory liczb zespolonych - równania
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 30 mar 2009, o 18:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Knyszyn
- Podziękował: 5 razy
Zbiory liczb zespolonych - równania
Witam,
pierwsze ćwiczenia na politechnice, liczby zespolone i o ile na zajęciach wiedziałem o co chodzi to zadań do domu nie kumam.
Polecenie mam takie: "W zbiorze liczb zespolonych rozwiąż równania"
\(\displaystyle{ z^{2} = 4\overline{z} \\
z ^{2} - 4z + 13 = 0 \\
\left( 1+j\right)z + 3\left( z - j\right) = 0}\)
Jak by ktoś mógł by wytłumaczyć o co w tym chodzi był bym wdzięczny.-- 4 paź 2011, o 17:26 --Edytował bym poprzedni post ale jest już zablokowany.
Sorki za zły latex ale nie ogarniam go jeszcze
Co do zadań to drugi przykład chyba zrobiłem poprawnie o to wyniki:
\(\displaystyle{ z_{1} = 2 - 3j\\
z_{2} = 2 +3j}\)
czy to jest poprawnie?
pierwsze ćwiczenia na politechnice, liczby zespolone i o ile na zajęciach wiedziałem o co chodzi to zadań do domu nie kumam.
Polecenie mam takie: "W zbiorze liczb zespolonych rozwiąż równania"
\(\displaystyle{ z^{2} = 4\overline{z} \\
z ^{2} - 4z + 13 = 0 \\
\left( 1+j\right)z + 3\left( z - j\right) = 0}\)
Jak by ktoś mógł by wytłumaczyć o co w tym chodzi był bym wdzięczny.-- 4 paź 2011, o 17:26 --Edytował bym poprzedni post ale jest już zablokowany.
Sorki za zły latex ale nie ogarniam go jeszcze
Co do zadań to drugi przykład chyba zrobiłem poprawnie o to wyniki:
\(\displaystyle{ z_{1} = 2 - 3j\\
z_{2} = 2 +3j}\)
czy to jest poprawnie?
Ostatnio zmieniony 4 paź 2011, o 17:15 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Zbiory liczb zespolonych - równania
Drugie Ok.
W trzecim zapisz \(\displaystyle{ z}\) jako \(\displaystyle{ a+bi}\) i porównaj części rzeczywiste i urojone.
W trzecim zapisz \(\displaystyle{ z}\) jako \(\displaystyle{ a+bi}\) i porównaj części rzeczywiste i urojone.
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 30 mar 2009, o 18:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Knyszyn
- Podziękował: 5 razy
Zbiory liczb zespolonych - równania
w trzecim wyszło mi coś takiego:
\(\displaystyle{ 4x + xj - 3j = y + 4yj}\)
dalej nie mam pomysłu... muszę dojść do postaci
\(\displaystyle{ z = x + yj}\)
\(\displaystyle{ 4x + xj - 3j = y + 4yj}\)
dalej nie mam pomysłu... muszę dojść do postaci
\(\displaystyle{ z = x + yj}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 30 mar 2009, o 18:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Knyszyn
- Podziękował: 5 razy
Zbiory liczb zespolonych - równania
Znalazłem jeden błąd ale napiszę wszystko po kolei:
\(\displaystyle{ \left(1 + j \right)\left( x + yj\right) + 3 \left( x + yj - j\right) = 0\\
x + xj +yj + yj ^{2} + 3x + 3yj - 3j = 0\\
4x + xj + 4yj - 3j - y = 0\\
4x + xj - 3j = y - 4yj}\)
\(\displaystyle{ \left(1 + j \right)\left( x + yj\right) + 3 \left( x + yj - j\right) = 0\\
x + xj +yj + yj ^{2} + 3x + 3yj - 3j = 0\\
4x + xj + 4yj - 3j - y = 0\\
4x + xj - 3j = y - 4yj}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 30 mar 2009, o 18:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Knyszyn
- Podziękował: 5 razy
Zbiory liczb zespolonych - równania
chodzi o to? :
\(\displaystyle{ 4x + x - 3 = y - 4y}\)
bo akurat w tym przypadku nie wiem jak to ma być
\(\displaystyle{ 4x + x - 3 = y - 4y}\)
bo akurat w tym przypadku nie wiem jak to ma być
Ostatnio zmieniony 4 paź 2011, o 18:49 przez Taziff, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 30 mar 2009, o 18:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Knyszyn
- Podziękował: 5 razy
Zbiory liczb zespolonych - równania
Kurde nie kapuje jak... porównać do zera?
Może napisz jakiś przykład nie koniecznie na tym zadaniu żebym zrozumiał o co w ogóle chodzi.
Może napisz jakiś przykład nie koniecznie na tym zadaniu żebym zrozumiał o co w ogóle chodzi.
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Zbiory liczb zespolonych - równania
\(\displaystyle{ 4x + xj - 3j = y - 4yj}\)
Dla części rzeczywistej mamy:
\(\displaystyle{ 4x=y}\)
a dla urojonej:
\(\displaystyle{ x-3=-4y}\)
masz więc układ równań, z którego wyznaczasz \(\displaystyle{ x,y}\)
Dla części rzeczywistej mamy:
\(\displaystyle{ 4x=y}\)
a dla urojonej:
\(\displaystyle{ x-3=-4y}\)
masz więc układ równań, z którego wyznaczasz \(\displaystyle{ x,y}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 30 mar 2009, o 18:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Knyszyn
- Podziękował: 5 razy
Zbiory liczb zespolonych - równania
Aaa w ten sposób... no tak urojona przy j-- 4 paź 2011, o 21:33 --Wyszło mi:
\(\displaystyle{ 0 = 0}\)
dobrze?
A co z pierwszym zadaniem?
\(\displaystyle{ 0 = 0}\)
dobrze?
A co z pierwszym zadaniem?
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Zbiory liczb zespolonych - równania
Ale co "dobrze"? A gdzie to wyliczone \(\displaystyle{ x,y}\)?Taziff pisze: Wyszło mi:
\(\displaystyle{ 0 = 0}\)
dobrze?
Zbiory liczb zespolonych - równania
Zadanie 1
Najwygodniejsza będzie postać wykładnicza:
\(\displaystyle{ z = r \cdot e ^{i \varphi}}\)
\(\displaystyle{ r ^{2} \cdot e ^{i \cdot \left( 2 \varphi - k \cdot 2 \pi\right) } = 4 \cdot r \cdot e ^{\ - \ i \varphi}}\)
\(\displaystyle{ r ^{2} = 4 \cdot r \ \ \ \ oraz \ \ \ \ 2 \varphi - k \cdot 2 \pi = \ - \varphi}\)
\(\displaystyle{ r _{1} = 0 \ \ \ lub \ \ \ r _{2} = 4 \ \ \ \Leftarrow \ \ \ \ r ^{2} - 4 \cdot r = 0}\)
\(\displaystyle{ 3 \varphi = k \cdot 2 \pi \ \ \ \Rightarrow \ \ \ \varphi = k \cdot \frac{2}{3} \pi}\)
***********************************
Kończę po 30 nieudanych próbach otworzenia jakiegokolwiek tematu na https://www.matematyka.pl
***********************************
gdzie k = {0; 1; 2}, więc rozwiązania są trzy:
\(\displaystyle{ z _{0} = 4 \cdot \left( \cos 0 + i \cdot \sin 0\right) = 4}\)
\(\displaystyle{ z _{1} = 4 \cdot \left( \cos \frac{2 \pi }{3} + i \cdot \sin \frac{2 \pi }{3}\right) = 4 \cdot \left( - \frac{1}{2} + \frac{ \sqrt{3} }{2}\right) = \ - 2 + 2 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ z _{2} = 4 \cdot \left( \cos \frac{4 \pi }{3} + i \cdot \sin \frac{4 \pi }{3}\right) = 4 \cdot \left( - \frac{1}{2} - \frac{ \sqrt{3} }{2}\right) = \ - 2 - 2 \sqrt{3}}\)
Oczywiście pominałem rozwiązanie trywialne z = 0, które też spełnia wyjściowe równanie
Zadanie 2
\(\displaystyle{ \left[ z ^{2} - 4z + 4\right] + 9 = 0}\)
\(\displaystyle{ \left[ z - 2\right] ^{2} - \left( 3i\right) ^{2} = 0}\)
\(\displaystyle{ \left( z - 2 + 3i\right) \cdot \left(z - 2 - 3i\right) = 0}\)
\(\displaystyle{ z _{1} = 2 - 3i \ \ \ \ \ z _{2} = 2 + 3i}\)
Zadanie 3
\(\displaystyle{ \left( 1 + i\right) \cdot z + 3 \cdot z - 3 \cdot i = 0}\)
\(\displaystyle{ \left( 4 + i\right) \cdot z = 3 \cdot i}\)
\(\displaystyle{ z = \frac{3 \cdot i}{4 + i} \cdot \frac{4 - i}{4 - i} = \frac{3 + 12i}{17} = \frac{3}{17} + \frac{12}{17} \ i}\)
Starałem się przedstawić najprostsze możliwe rozwiązania (najszybsze i najbardziej klarowne).
Najwygodniejsza będzie postać wykładnicza:
\(\displaystyle{ z = r \cdot e ^{i \varphi}}\)
\(\displaystyle{ r ^{2} \cdot e ^{i \cdot \left( 2 \varphi - k \cdot 2 \pi\right) } = 4 \cdot r \cdot e ^{\ - \ i \varphi}}\)
\(\displaystyle{ r ^{2} = 4 \cdot r \ \ \ \ oraz \ \ \ \ 2 \varphi - k \cdot 2 \pi = \ - \varphi}\)
\(\displaystyle{ r _{1} = 0 \ \ \ lub \ \ \ r _{2} = 4 \ \ \ \Leftarrow \ \ \ \ r ^{2} - 4 \cdot r = 0}\)
\(\displaystyle{ 3 \varphi = k \cdot 2 \pi \ \ \ \Rightarrow \ \ \ \varphi = k \cdot \frac{2}{3} \pi}\)
***********************************
Kończę po 30 nieudanych próbach otworzenia jakiegokolwiek tematu na https://www.matematyka.pl
***********************************
gdzie k = {0; 1; 2}, więc rozwiązania są trzy:
\(\displaystyle{ z _{0} = 4 \cdot \left( \cos 0 + i \cdot \sin 0\right) = 4}\)
\(\displaystyle{ z _{1} = 4 \cdot \left( \cos \frac{2 \pi }{3} + i \cdot \sin \frac{2 \pi }{3}\right) = 4 \cdot \left( - \frac{1}{2} + \frac{ \sqrt{3} }{2}\right) = \ - 2 + 2 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ z _{2} = 4 \cdot \left( \cos \frac{4 \pi }{3} + i \cdot \sin \frac{4 \pi }{3}\right) = 4 \cdot \left( - \frac{1}{2} - \frac{ \sqrt{3} }{2}\right) = \ - 2 - 2 \sqrt{3}}\)
Oczywiście pominałem rozwiązanie trywialne z = 0, które też spełnia wyjściowe równanie
Zadanie 2
\(\displaystyle{ \left[ z ^{2} - 4z + 4\right] + 9 = 0}\)
\(\displaystyle{ \left[ z - 2\right] ^{2} - \left( 3i\right) ^{2} = 0}\)
\(\displaystyle{ \left( z - 2 + 3i\right) \cdot \left(z - 2 - 3i\right) = 0}\)
\(\displaystyle{ z _{1} = 2 - 3i \ \ \ \ \ z _{2} = 2 + 3i}\)
Zadanie 3
\(\displaystyle{ \left( 1 + i\right) \cdot z + 3 \cdot z - 3 \cdot i = 0}\)
\(\displaystyle{ \left( 4 + i\right) \cdot z = 3 \cdot i}\)
\(\displaystyle{ z = \frac{3 \cdot i}{4 + i} \cdot \frac{4 - i}{4 - i} = \frac{3 + 12i}{17} = \frac{3}{17} + \frac{12}{17} \ i}\)
Starałem się przedstawić najprostsze możliwe rozwiązania (najszybsze i najbardziej klarowne).