Mam takie zadanko: narysować na płaszczyźnie zespolonej zbiór liczb zespolonych, spełniających poniższy warunek
\(\displaystyle{ 2<2+2-i \le 3}\)
I kompletnie nie wiem jak to zrobić, wiec jeśli jest możliwość prosiłbym o rozwiązanie krok po kroku.
Równanie - liczby zespolone
Równanie - liczby zespolone
\(\displaystyle{ 2<\left|2+2-i \right| \le 3}\)
chyba to tak powinno wygladac
chyba to tak powinno wygladac
Równanie - liczby zespolone
Niestety nie mam jak teraz tego sprawdzic, ale zalozmy ze jest tak
\(\displaystyle{ 2<\left| 2+z-i\right| \le 3}\)
\(\displaystyle{ 2<\left| 2+z-i\right| \le 3}\)
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Równanie - liczby zespolone
W takim razie skorzystaj z interpretacji geometrycznej modułu. Rozwiązaniem będzie pierścień. Pozostaje wydobyć z warunku
\(\displaystyle{ 2<|2+z- \mathrm i| \le 3}\)
środek oraz dwa promienie tego pierścienia.
\(\displaystyle{ 2<|2+z- \mathrm i| \le 3}\)
środek oraz dwa promienie tego pierścienia.