witam mam problem z takimi zadaniami
na plaszczyznie zespolonej narysowac zbior liczb spelniajacych warunki
a) \(\displaystyle{ Re(jz+2)\ge 0}\)
b) \(\displaystyle{ Im(z^{2})<0}\)
i rozwiązać równania
a) \(\displaystyle{ z^{2}+(1+4j)z-(5+j)=0}\)
b)\(\displaystyle{ z^{3}+3z-2j=0}\)
j to i z tego co patrzylem na necie..
dodam ze jestem studentem 1 roku informatyki i jak narazie to mam problem z tymi liczbami zespolonymi;/ prosze o pomoc
zbiory i równania
zbiory i równania
Ostatnio zmieniony 3 paź 2011, o 17:06 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Między tagami[latex], [/latex] umieszczaj CAŁE wyrażenia matematyczne, a nie tylko ich fragmenty. Nazwa tematu nie może być tożsama z nazwą działu Forum.
Powód: Między tagami
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
zbiory i równania
Drugie zadanie:
a) masz zwykłe równanie kwadratowe, więc nie rozumiem, co Ci tu sprawia trudność. Zacznij od policzenia delty.
b) \(\displaystyle{ z^3+3z-2j=(z^3+z)+(2z-2j)=z(z^2+1)+2(z-j)=...}\). Jak rozłożyć \(\displaystyle{ z^2+1}\)?-- 3 października 2011, 19:04 --Pierwsze zadanie: jeśli nie masz pomysłu, to zawsze można podstawić \(\displaystyle{ z=x+yj}\). Prościej będzie jednak w obydwu przypadkach użyć postaci trygonometrycznej liczby zespolonej.
a) masz zwykłe równanie kwadratowe, więc nie rozumiem, co Ci tu sprawia trudność. Zacznij od policzenia delty.
b) \(\displaystyle{ z^3+3z-2j=(z^3+z)+(2z-2j)=z(z^2+1)+2(z-j)=...}\). Jak rozłożyć \(\displaystyle{ z^2+1}\)?-- 3 października 2011, 19:04 --Pierwsze zadanie: jeśli nie masz pomysłu, to zawsze można podstawić \(\displaystyle{ z=x+yj}\). Prościej będzie jednak w obydwu przypadkach użyć postaci trygonometrycznej liczby zespolonej.