Jak to rowiązać:
\(\displaystyle{ |z|=Re z}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)
równanie i nierówności
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
równanie i nierówności
\(\displaystyle{ z=x+yi \\ |z|=Rez \\ \sqrt{x^2+y^2}=x \ \ dla \ \ x\geq 0}\)
\(\displaystyle{ x^2+y^2=x^2 \\ y^2=0 \\ y=0}\)
Rozwiązaniem są więc liczby, których część urojona równa jest 0, a więc wszystkie liczby rzeczywiste nieujemne (co wynika stąd, że moduł liczby zespolonej jest nieujemny).
[ Dodano: 17 Styczeń 2007, 11:23 ]
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ x^2+y^2=x^2 \\ y^2=0 \\ y=0}\)
Rozwiązaniem są więc liczby, których część urojona równa jest 0, a więc wszystkie liczby rzeczywiste nieujemne (co wynika stąd, że moduł liczby zespolonej jest nieujemny).
[ Dodano: 17 Styczeń 2007, 11:23 ]
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)