równanie liczby zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
reckos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 20 sty 2011, o 13:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sosnowiec
Podziękował: 2 razy

równanie liczby zespolone

Post autor: reckos »

Proszę o pomoc , nie mam pojęcia jak to obliczyć:
\(\displaystyle{ |z-1+i|=3}\)

Proszę o objaśnienie:(
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2011, o 21:39 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
miodzio1988

równanie liczby zespolone

Post autor: miodzio1988 »

z definicji tego modułu pojedz od razu
frej

równanie liczby zespolone

Post autor: frej »

Wiesz jaka jest interpretacja geometryczna modułu?
reckos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 20 sty 2011, o 13:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sosnowiec
Podziękował: 2 razy

równanie liczby zespolone

Post autor: reckos »

coś tam wiem , pokażcie mi to jak podstawić, definicje widziałem na wiki ale mi to nic nie dało
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

równanie liczby zespolone

Post autor: yorgin »

\(\displaystyle{ z=a+ib\\
z-1+i=(a-1)+i(1+b)\\
|z-1+i|=\sqrt{(a-1)^2+(1+b)^2}}\)
reckos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 20 sty 2011, o 13:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sosnowiec
Podziękował: 2 razy

równanie liczby zespolone

Post autor: reckos »

i to tyle ? czy trzeba to dalej obliczać? [jesli tak to nie wiem nadal jak]
miodzio1988

równanie liczby zespolone

Post autor: miodzio1988 »

Trzeba.

Jaką rownosc teraz mamy?
reckos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 20 sty 2011, o 13:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sosnowiec
Podziękował: 2 razy

równanie liczby zespolone

Post autor: reckos »

no , wartość bezwzględna jest równa pierwiastkowi : \(\displaystyle{ |z-1+i|=\sqrt{(a-1)^2+(1+b)^2}}\)
miodzio1988

równanie liczby zespolone

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ \sqrt{(a-1)^2+(1+b)^2}=3}\)

do kwadratu teraz
reckos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 20 sty 2011, o 13:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sosnowiec
Podziękował: 2 razy

równanie liczby zespolone

Post autor: reckos »

\(\displaystyle{ a^2{}-2a+b^2{}+2b=7}\) co dalej ?
miodzio1988

równanie liczby zespolone

Post autor: miodzio1988 »

Bez podnoszenia do kwadratow tego co jest pod pierwiastkiem...
reckos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 20 sty 2011, o 13:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sosnowiec
Podziękował: 2 razy

równanie liczby zespolone

Post autor: reckos »

dobra , to nie podniose tego do kwadratu i co mam z tym zrobic ?
\(\displaystyle{ (a-1)^2{}+(1+b)^2{}=9}\)
miodzio1988

równanie liczby zespolone

Post autor: miodzio1988 »

N o wlasnie czym jest ten twor? Co Ci wyszlo? Rownanie....
reckos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 20 sty 2011, o 13:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sosnowiec
Podziękował: 2 razy

równanie liczby zespolone

Post autor: reckos »

powiedz mi co dalej bo nie wiem co z tym zrobic..
miodzio1988

równanie liczby zespolone

Post autor: miodzio1988 »

Nie. Pytanie z poziomu liceum. Sam musisz znalezc odpowiedz
ODPOWIEDZ