Witam, czy można tak rozwiązywać poniższe równania (wyniki są dobre bo sprawdzałem na kalkulatorze)
1. \(\displaystyle{ \left( -1+j \right) ^2= \left( j-1 \right) ^2=j^2-2j+ \left( -1 \right) ^2=-1-2j+1=-2j}\)
2. \(\displaystyle{ \left( -1-j \right) ^2= \left( -1 \right) ^2+2 \cdot \left( -1 \right) \cdot \left( -j \right) + \left( -j \right) ^2=1+2j-1=2j}\)
Sprawdzenie wyników
Sprawdzenie wyników
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2011, o 17:16 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.