Chcę obliczyć \(\displaystyle{ (-5-j)^2}\)
Wiadomo że nie ma takiego wzoru skróconego mnożenia. To mogę to zamienić na \(\displaystyle{ (5+j)^2}\) i wtedy sobie policzyć ?
Poprawny wzór skróconego mnożenia
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
Poprawny wzór skróconego mnożenia
\(\displaystyle{ (-5-i)^2=(-5)^2+2\cdot(-5)\cdot(-i)+(-i)^2=25+10i+i^2=25+10i-1=24+10i}\)
Ogólnie:
\(\displaystyle{ (a+ib)^2=a^2-b^2+2abi}\)
Ogólnie:
\(\displaystyle{ (a+ib)^2=a^2-b^2+2abi}\)
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Poprawny wzór skróconego mnożenia
Jakiego wzoru? Jeśli myśl była o wzorzeRob89 pisze:Chcę obliczyć \(\displaystyle{ (-5-j)^2}\)
Wiadomo że nie ma takiego wzoru skróconego mnożenia.
\(\displaystyle{ (\alpha+\beta)^2=\alpha^2+2\alpha\beta+\beta^2}\)
to można ten wzór również tu zastosować, biorąc
\(\displaystyle{ \alpha=-5, \beta=-j}\)