równanie - liczby zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
seen_by_soho
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 22 wrz 2011, o 16:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: uczelnia
Podziękował: 2 razy

równanie - liczby zespolone

Post autor: seen_by_soho »

Witam,
chciałbym zapytać jak rozwiązać dwa równania w zbiorze l. zespolonych:

po przekształceniach:

a) \(\displaystyle{ 5z = 26 - i ^{3} - 2 i}\)
(nie wiem jak sobie poradzić z sześcianem...)
oraz
b)
\(\displaystyle{ (z ^{2} + 1) \cdot (z ^{2} + 4z + 5) = 0}\)
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2011, o 16:53 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

równanie - liczby zespolone

Post autor: ares41 »

1.
\(\displaystyle{ i^3=i^2 \cdot i}\)
2.
Kiedy iloczyn dwóch wyrażeń daje zero?
seen_by_soho
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 22 wrz 2011, o 16:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: uczelnia
Podziękował: 2 razy

równanie - liczby zespolone

Post autor: seen_by_soho »

dzięki, teraz sam patrząc na to się załamałem... za dużo matematyki od rana :)

czyli w pierwszym wypadku mam rozumieć, że zawsze można to sobie rozbić, co daje na końcu -i?

E: ok, dziękuję, poprostu patrzyłem na wzór de Moivre'a który pokazuje, że nie można sobie tak rozbić z, dlatego trochę zamieszałem się z i :lol:
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2011, o 17:04 przez seen_by_soho, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

równanie - liczby zespolone

Post autor: ares41 »

Jeżeli pytasz, o to czy \(\displaystyle{ i^3=-i}\), to tak.
seen_by_soho
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 22 wrz 2011, o 16:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: uczelnia
Podziękował: 2 razy

równanie - liczby zespolone

Post autor: seen_by_soho »

w takim razie w drugim przypadku:

\(\displaystyle{ z^{2} + 1 = 0,}\) gdy\(\displaystyle{ z = i}\)
\(\displaystyle{ z ^{2} + 4z + 5 =0\\
\Delta = -4\\
\sqrt{ \Delta } = i \sqrt{4ac - b ^{2} } = 2 i}\)

i co dalej? normalnie liczyć jak dla delty dodatniej z \(\displaystyle{ \frac{-b - \sqrt{ \Delta } }{2a}}\)
i
\(\displaystyle{ \frac{-b + \sqrt{ \Delta } }{2a}}\)?
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2011, o 17:40 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol delty to \Delta
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

równanie - liczby zespolone

Post autor: ares41 »

Równanie \(\displaystyle{ z^{2} + 1 = 0}\) ma dwa rozwiązania.

Co do drugiego: tak.
anka_m
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 18 paź 2009, o 18:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wielkopolskie

równanie - liczby zespolone

Post autor: anka_m »

Jakie będzie drugie rozwiązanie tego równania:
\(\displaystyle{ z^2+1=0}\) ?
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

równanie - liczby zespolone

Post autor: Lbubsazob »

\(\displaystyle{ z^2=-1 \Leftrightarrow z=i \vee z=-i}\)
anka_m
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 18 paź 2009, o 18:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wielkopolskie

równanie - liczby zespolone

Post autor: anka_m »

Hyh, no tak. Dzięki
ODPOWIEDZ