Liczby zespolone w postaci trygonometrycznej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
viconia111
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 20 wrz 2011, o 22:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 1 raz

Liczby zespolone w postaci trygonometrycznej

Post autor: viconia111 »

Zapisz w postaci trygonometrycznej liczbę zespoloną.
a) \(\displaystyle{ z=3+3i}\)
b) \(\displaystyle{ z=1- \sqrt{3i}}\)
c) \(\displaystyle{ z=-4-4i}\)

Prosze o pomoc...
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2011, o 22:44 przez Chromosom, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: "liczby zespolone, kurde" - takie nazwy są niewskazane
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

Liczby zespolone w postaci trygonometrycznej

Post autor: aalmond »

Policz moduły
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Liczby zespolone w postaci trygonometrycznej

Post autor: Chromosom »

viconia111
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 20 wrz 2011, o 22:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 1 raz

Liczby zespolone w postaci trygonometrycznej

Post autor: viconia111 »

wszystko fajnie-wikipedia i te sprawy, ale dla mnie o czarna magia...
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

Liczby zespolone w postaci trygonometrycznej

Post autor: aalmond »

Jeżeli liczbę zespoloną przedstawimy w postaci:
\(\displaystyle{ z = a + bi}\), to

\(\displaystyle{ |z| = \sqrt{a ^{2} + b ^{2} }}\)
Rob89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 8 mar 2010, o 18:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorskie

Liczby zespolone w postaci trygonometrycznej

Post autor: Rob89 »

Kod: Zaznacz cały

http://www.google.pl/url?sa=t&source=we
... WA&cad=rja
ODPOWIEDZ