oblicz
\(\displaystyle{ \left( 1+z \right) ^{12}}\) gdzie \(\displaystyle{ z= \cos \frac{2}{3} \pi+i\sin \frac{2}{3} \pi}\)
Potęgowanie liczb zespolonych
Potęgowanie liczb zespolonych
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2011, o 23:39 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Poprawa zapisu funkcji trygonometrycznych.
Powód: Poprawa zapisu funkcji trygonometrycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Potęgowanie liczb zespolonych
A nie miało być przypadkiem \(\displaystyle{ \cos\frac{2}{3}\pi+..}\)?
Jeśli tak, to skorzystaj z tożsamości:
\(\displaystyle{ \sin 2\alpha=2\sin\alpha\cos\alpha\\
1+\cos\alpha=2\cos ^2 \frac{\alpha}{2}}\)
Jeśli tak, to skorzystaj z tożsamości:
\(\displaystyle{ \sin 2\alpha=2\sin\alpha\cos\alpha\\
1+\cos\alpha=2\cos ^2 \frac{\alpha}{2}}\)
- Iron_Slax
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 27 sie 2011, o 14:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 7 razy
Potęgowanie liczb zespolonych
Napisz ile wynosi cos \(\displaystyle{ \cos \frac{2}{3}\pi ; \sin \frac{2}{3}\pi}\) (wolfram szybko pomoże) i później tą liczbę dodaj do tego co masz w nawiasie.