Liczba zespolona na płaszczyźnie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
HeMiK666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 7 mar 2011, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Haumea

Liczba zespolona na płaszczyźnie

Post autor: HeMiK666 »

Witam, nie za bardzo wiem jak rozumiem taki zapis liczby zespolonej:
\(\displaystyle{ 0 \le reiz <1}\)
Zapisuję to wszystko jako:
\(\displaystyle{ 0 \le rei(x + yi) <1}\) Część rzeczywista wynoxi \(\displaystyle{ x}\), więc:
\(\displaystyle{ 0 \le xi <1}\) Dobrze jest do tej pory??
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Liczba zespolona na płaszczyźnie

Post autor: ares41 »

\(\displaystyle{ i(x+iy)=-y+xi}\)
więc
\(\displaystyle{ \text{Re }i(x+iy)=-y}\)
ODPOWIEDZ