Oblicz \(\displaystyle{ z^{12}}\) gdzie z jest rozwiązaniem równania
\(\displaystyle{ (3-2i)z-3i=-1+2i}\)
postać trygonometryczna liczby zespolonej
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 27 paź 2010, o 14:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Częstochowa/Wrocław
postać trygonometryczna liczby zespolonej
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2011, o 10:49 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 27 paź 2010, o 14:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Częstochowa/Wrocław
postać trygonometryczna liczby zespolonej
\(\displaystyle{ z=\left(\frac{-1+5i}{3-2i}\right) ^{12}}\)
Wyszło mi takie z tylko nie wiem czy teraz już liczyć "z" jedno z mianownika i jedno z licznika?
Wyszło mi takie z tylko nie wiem czy teraz już liczyć "z" jedno z mianownika i jedno z licznika?
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2011, o 12:22 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
postać trygonometryczna liczby zespolonej
Nie. Teraz trzeba przedstawić liczbę zespoloną w postaci \(\displaystyle{ z = a + bi}\) (poprzez dzielenie przez sprzężenie mianownika itd).
\(\displaystyle{ z = \frac{5i-1}{3-2i} = \frac{\left( 5i-1\right) \cdot \left( 3+2i\right) }{\left( 3-2i\right) \cdot \left( 3+2i\right)} = \frac{15i - 10 - 3 - 2i}{9+4} = \frac{13i -13 }{13} = -1+i}\)
\(\displaystyle{ a=-1 \\ b=1}\)
Jak narysujesz sobie liczbę zespoloną \(\displaystyle{ z=-1+i}\) na płaszczyźnie zespolonej to zauważysz, że moduł liczby \(\displaystyle{ \left| z\right| = \sqrt{2}}\) i argument \(\displaystyle{ z}\) , czyli \(\displaystyle{ \varphi = \frac{3}{4} \pi}\)
Przedstawiamy liczbę w postaci trygonometrycznej:
\(\displaystyle{ z = \left| z\right| \left( \cos \varphi + i \cdot \sin \varphi \right)}\)
i korzystamy ze wzoru de Moivre'a.
\(\displaystyle{ z ^{12} = \left| z\right| ^{12} \left( \cos \left( 12 \cdot \varphi\right) + i \cdot \sin \left( 12 \cdot \varphi\right) \right)}\)
Pozostaje wstawić \(\displaystyle{ \left| z\right|}\) i \(\displaystyle{ \varphi}\) do wzoru i obliczyć.
\(\displaystyle{ z = \frac{5i-1}{3-2i} = \frac{\left( 5i-1\right) \cdot \left( 3+2i\right) }{\left( 3-2i\right) \cdot \left( 3+2i\right)} = \frac{15i - 10 - 3 - 2i}{9+4} = \frac{13i -13 }{13} = -1+i}\)
\(\displaystyle{ a=-1 \\ b=1}\)
Jak narysujesz sobie liczbę zespoloną \(\displaystyle{ z=-1+i}\) na płaszczyźnie zespolonej to zauważysz, że moduł liczby \(\displaystyle{ \left| z\right| = \sqrt{2}}\) i argument \(\displaystyle{ z}\) , czyli \(\displaystyle{ \varphi = \frac{3}{4} \pi}\)
Przedstawiamy liczbę w postaci trygonometrycznej:
\(\displaystyle{ z = \left| z\right| \left( \cos \varphi + i \cdot \sin \varphi \right)}\)
i korzystamy ze wzoru de Moivre'a.
\(\displaystyle{ z ^{12} = \left| z\right| ^{12} \left( \cos \left( 12 \cdot \varphi\right) + i \cdot \sin \left( 12 \cdot \varphi\right) \right)}\)
Pozostaje wstawić \(\displaystyle{ \left| z\right|}\) i \(\displaystyle{ \varphi}\) do wzoru i obliczyć.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 27 paź 2010, o 14:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Częstochowa/Wrocław
postać trygonometryczna liczby zespolonej
super:) Czyli zawsze jak mam ułamek to muszę mnożyć przez sprężenie? Bo widziałam ze rozbijają ludzie na licznik i mianownik i licza dwa osobno. A co jeśli ułamek nie jest tego samego stopnia?
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
postać trygonometryczna liczby zespolonej
Jeżeli mianownik jest stopnia np. trzeciego a licznik piątego to trzeba rozbić i oddzielnie policzyć licznik i oddzielnie mianownik.