liczba zespolona spełniająca równanie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
withdrawn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 282
Rejestracja: 20 lip 2009, o 16:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1 raz

liczba zespolona spełniająca równanie

Post autor: withdrawn »

O liczbie zespolonej \(\displaystyle{ z}\) wiadomo że \(\displaystyle{ z^{2009} = 1}\). Czy jest mozliwe że:
a) \(\displaystyle{ |z + 1| \ge 2}\)
b) \(\displaystyle{ \text{Im}\,z< -\frac{1}{2}}\)
c) \(\displaystyle{ |z-i| < 1}\)
d) \(\displaystyle{ |z-2| \ge 3}\) ?

prosze o pomoc, poniewaz nie wiem jak wykorzystac warunek w zadaniu...
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2011, o 22:57 przez Chromosom, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

liczba zespolona spełniająca równanie

Post autor: »

Założenie mówi nam, że \(\displaystyle{ z}\) jest jednym z wierzchołków \(\displaystyle{ 2009}\)-kąta foremnego wpisanego w okrąg o środku w \(\displaystyle{ (0,0)}\) i promieniu \(\displaystyle{ 1}\), takiego, którego wierzchołkiem jest \(\displaystyle{ (1,0)}\).

Q.
ODPOWIEDZ