Witam mam obliczyć iloraz liczb zespolonych:
\(\displaystyle{ \frac{\left( -1,-2\right) }{\left( 3,4\right) }\\
\text{ no i liczę }\\
=\left( -1,-2\right) \cdot \left( \frac{3}{ 3^{2}+4^{2}} - \frac{4}{ 3^{2}+4^{2}}\right) = \left( -1,-2\right) \cdot \frac{-1}{25}}\)
W odp mam \(\displaystyle{ \left( \frac{-11}{25},\frac{-2}{25} \right)}\)
No i za chiny nie chce mi wyjść :/
Prosiłbym o wytłumaczenie. Dzięki z góry
Dodam tylko że używałem definicji:
\(\displaystyle{ \frac{z_1}{z_2} = z_1 \cdot \frac{1}{z_2}}\)
oraz
\(\displaystyle{ \frac{1}{z} = \left( \frac{x}{ x^{2}+ y^{2} } - \frac{y}{ x^{2}+ y^{2}} \right)}\)
Iloraz Liczb zespolonych
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 10 wrz 2011, o 13:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Achów
- Podziękował: 2 razy
Iloraz Liczb zespolonych
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2011, o 19:26 przez ares41, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
Iloraz Liczb zespolonych
Pewno masz gdzieś błąd.
\(\displaystyle{ \frac{-1-2i}{3+4i}=-\frac{(1+2i)(3-4i)}{(3+4i)(3-4i)}=\ldots}\)
licz dalej.
\(\displaystyle{ \frac{-1-2i}{3+4i}=-\frac{(1+2i)(3-4i)}{(3+4i)(3-4i)}=\ldots}\)
licz dalej.
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Iloraz Liczb zespolonych
\(\displaystyle{ \frac{(a, b)}{(c, d)}= \frac{(a, b) \cdot (c, -d)}{(c, d) \cdot (c, -d)} = \frac{ (ac+bd, bc - ad)}{(c \cdot c + d \cdot d, cd -dc)}=\frac{ (ac+bd, bc - ad)}{(c ^{2} + d ^{2} ,0)} = \left ( \frac{ac+bd}{c ^{2} + d ^{2}}, \frac{bc - ad}{c ^{2} + d ^{2}} \right )}\)-- 10 września 2011, 14:17 --\(\displaystyle{ \frac{1}{z} = \left( \frac{x}{ x^{2}+ y^{2} } , \frac{-y}{ x^{2}+ y^{2}} \right)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 10 wrz 2011, o 13:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Achów
- Podziękował: 2 razy
Iloraz Liczb zespolonych
\(\displaystyle{ = \frac{\left( -3-8\right) , -6+4}{25} = \frac{-11, -2}{25}}\)
A więc dobrze niezauwazylem minusa w odpowiedzi
Dziekuje
A więc dobrze niezauwazylem minusa w odpowiedzi
Dziekuje