Równanie zespolone - obliczyć
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 9 lis 2007, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków - Golkocity
- Podziękował: 8 razy
Równanie zespolone - obliczyć
\(\displaystyle{ \sqrt[2]{-3-4i}}\)
robię tak :
\(\displaystyle{ -3-4i = r\left( \cos \alpha +i\sin \alpha \right) \\
r\cos \alpha =-3 \\
r\sin \alpha =-4\\
r^{2} =\left( \cos ^{2} \alpha +\sin ^{2} \alpha \right) =9+16\\
r=5\\
\cos \alpha =- \frac{3}{5} \\
\sin \alpha =- \frac{4}{5}}\)
nie wiem co dalej robić, wydaje mi się, że trzeba znaleźć \(\displaystyle{ \alpha}\) tylko nie wiem jak :S
z góry dzięki za pomoc, pozdro
robię tak :
\(\displaystyle{ -3-4i = r\left( \cos \alpha +i\sin \alpha \right) \\
r\cos \alpha =-3 \\
r\sin \alpha =-4\\
r^{2} =\left( \cos ^{2} \alpha +\sin ^{2} \alpha \right) =9+16\\
r=5\\
\cos \alpha =- \frac{3}{5} \\
\sin \alpha =- \frac{4}{5}}\)
nie wiem co dalej robić, wydaje mi się, że trzeba znaleźć \(\displaystyle{ \alpha}\) tylko nie wiem jak :S
z góry dzięki za pomoc, pozdro
Ostatnio zmieniony 8 wrz 2011, o 14:48 przez Krulas, łącznie zmieniany 2 razy.
Równanie zespolone - obliczyć
Czy aby na pewno pierwiastek stopnia 3? Nie kwadratowy? Liczba pod pierwiastkiem świetnie nadaje się na kwadratowy. Chodzi o ładne obliczenia. Na ładny sześcienny to się nie nadaje.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 9 lis 2007, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków - Golkocity
- Podziękował: 8 razy
Równanie zespolone - obliczyć
@up
kurczę źle przepisałem :s => POPRAWIŁEM
w każdym razie dalej nie wiem co mam robić;/
kurczę źle przepisałem :s => POPRAWIŁEM
w każdym razie dalej nie wiem co mam robić;/
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Równanie zespolone - obliczyć
\(\displaystyle{ \sqrt[2]{-3-4i} = z = a +bi \\
-3 -4i = (a+bi) ^{2}}\)
Podnieś do kwadratu. Porównaj współczynniki. Rozwiąż układ równań.
-3 -4i = (a+bi) ^{2}}\)
Podnieś do kwadratu. Porównaj współczynniki. Rozwiąż układ równań.
Równanie zespolone - obliczyć
\(\displaystyle{ \sqrt{-3-4i}=x+iy\;/()^2\\-3-4i=x^2-y^2+2xyi}\)
Porównujesz części rzeczywiste i urojone otrzymując układ równań
\(\displaystyle{ \left\{\begin{matrix}x^2-y^2=-3\\2xy=-4\end{matrix}}\)
Rozwiąż go w liczbach rzeczywistych \(\displaystyle{ x,y.}\)
Porównujesz części rzeczywiste i urojone otrzymując układ równań
\(\displaystyle{ \left\{\begin{matrix}x^2-y^2=-3\\2xy=-4\end{matrix}}\)
Rozwiąż go w liczbach rzeczywistych \(\displaystyle{ x,y.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 9 lis 2007, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków - Golkocity
- Podziękował: 8 razy
Równanie zespolone - obliczyć
\(\displaystyle{ \left\{\begin{matrix}x^2-y^2=-3\\2xy=-4\end{matrix} \right \\
y= \frac{-2}{x}\\
x ^{2} -\left( \frac{-2}{x} \right) ^{2} = -3\\
x^{2} - \frac{4}{ x^{2} } +3=0\\
x^{4} +3x^{2}-4=0\\
x^{2}=t \\
t^{2}+3t-4=0\\
\Delta=25\\
\sqrt{\Delta}=5\\
t_{1} =-4\\
t_{2}=1\\
x^{2} =-4 \Rightarrow x=2i\\
x^{2} =1 \Rightarrow x=1 \\
x=-1}\)
dalej nie wiem co z tym fantem zrobić
przepraszam, że wstawiłem małą deltę zamiast dużej ale nie wiem jak koduje się dużą
y= \frac{-2}{x}\\
x ^{2} -\left( \frac{-2}{x} \right) ^{2} = -3\\
x^{2} - \frac{4}{ x^{2} } +3=0\\
x^{4} +3x^{2}-4=0\\
x^{2}=t \\
t^{2}+3t-4=0\\
\Delta=25\\
\sqrt{\Delta}=5\\
t_{1} =-4\\
t_{2}=1\\
x^{2} =-4 \Rightarrow x=2i\\
x^{2} =1 \Rightarrow x=1 \\
x=-1}\)
dalej nie wiem co z tym fantem zrobić
przepraszam, że wstawiłem małą deltę zamiast dużej ale nie wiem jak koduje się dużą
Ostatnio zmieniony 8 wrz 2011, o 16:29 przez Anonymous, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Wielka delta to \Delta, znak nowej lini to \\
Powód: Wielka delta to \Delta, znak nowej lini to \\
- Iron_Slax
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 27 sie 2011, o 14:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 7 razy
Równanie zespolone - obliczyć
Wydaje mi się że
\(\displaystyle{ t_1=-4}\) nie może być rozpatrywane bo jest mniejsze od zera.
Wg mnie powinniśmy rozpatrywać tylko opcję gdzie \(\displaystyle{ t_2=1}\) i wtedy:
\(\displaystyle{ x_1=1 \vee x_2=-1\\ y_1=-2 \vee y_2=2}\)
A ostatecznie:
\(\displaystyle{ \sqrt{-3-4i}=1-2i \vee \sqrt{-3-4i}=-1+2i}\)
\(\displaystyle{ t_1=-4}\) nie może być rozpatrywane bo jest mniejsze od zera.
Wg mnie powinniśmy rozpatrywać tylko opcję gdzie \(\displaystyle{ t_2=1}\) i wtedy:
\(\displaystyle{ x_1=1 \vee x_2=-1\\ y_1=-2 \vee y_2=2}\)
A ostatecznie:
\(\displaystyle{ \sqrt{-3-4i}=1-2i \vee \sqrt{-3-4i}=-1+2i}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Równanie zespolone - obliczyć
Jak najbardziej można.Wydaje mi się że
\(\displaystyle{ t_1=-4}\) nie może być rozpatrywane bo jest mniejsze od zera.
\(\displaystyle{ x ^{2} = -4 \\
x _{1} = 2i \\
x_{2} = -2i}\)
Równanie zespolone - obliczyć
A właśnie, że nie, gdyż z naszych oznaczeń mamy \(\displaystyle{ \sqrt{-3-4i}=x+iy,}\) co oznacza, że \(\displaystyle{ x,y}\) są liczbami rzeczywistymi.