Mnożenie i dzielenie liczb zespolonych oraz moduł

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
patrik1993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 5 wrz 2011, o 17:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zabrze

Mnożenie i dzielenie liczb zespolonych oraz moduł

Post autor: patrik1993 »

\(\displaystyle{ z_1=-2j5\\
z_2=-1-j2}\)



Post poprawiony

Trzeba pomnożyć podzielić oraz obliczyć moduł proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 5 wrz 2011, o 18:19 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Mnożenie i dzielenie liczb zespolonych oraz moduł

Post autor: ares41 »

Czy to na pewno tak miało wyglądać?

Wzór na moduł znasz?
Co do mnożenia i dzielenia: albo podstawiasz do wzoru albo wymnażasz jak każde sumy jednomianów - każdy przez każdy.
patrik1993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 5 wrz 2011, o 17:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zabrze

Mnożenie i dzielenie liczb zespolonych oraz moduł

Post autor: patrik1993 »

Moduł potrafię wyliczyć samemu tylko mam problem z dzieleniem a w mnożeniu to każdy przez każdy.
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Mnożenie i dzielenie liczb zespolonych oraz moduł

Post autor: ares41 »

No a jak mnożysz np.:
\(\displaystyle{ (a+b)(c+d)}\)
?
Tutaj robisz tak samo, tylko musisz pamiętać, że \(\displaystyle{ i^2=-1}\)
patrik1993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 5 wrz 2011, o 17:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zabrze

Mnożenie i dzielenie liczb zespolonych oraz moduł

Post autor: patrik1993 »

wiem tylko gubię się przy tych nieszczęsnych znakach
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Mnożenie i dzielenie liczb zespolonych oraz moduł

Post autor: ares41 »

No to pokaż jak to liczysz, sprawdzimy.
ODPOWIEDZ