Mam do rozwiązania równanie, jednak nie za bardzo mi to idzie.. Prosiłabym o pomoc
\(\displaystyle{ z^{2}= -4i}\)
Równanie- liczby zespolone
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 3 wrz 2011, o 00:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lubin
- Podziękował: 13 razy
Równanie- liczby zespolone
Ostatnio zmieniony 3 wrz 2011, o 10:03 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Pamiętaj o klamrach[latex][/latex] .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Pamiętaj o klamrach
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 3 wrz 2011, o 00:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lubin
- Podziękował: 13 razy
Równanie- liczby zespolone
Czyli ma to wyglądać w ten sposób?
\(\displaystyle{ a^{2}+2abi+b^{2}i^{2}=-4i}\)
\(\displaystyle{ a^{2}+2abi-b^{2}=-4i
a^{2}- b^{2}=0
2ab=-4
ab=-2}\)
\(\displaystyle{ (a+b)(a-b)=0}\)
\(\displaystyle{ a+b=0
lub
a-b=0
a=-b lub a=b
czyli
a= \sqrt{2}
lub
a= -\sqrt{2}
b=- \sqrt{2}
lub
b= \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ a^{2}+2abi+b^{2}i^{2}=-4i}\)
\(\displaystyle{ a^{2}+2abi-b^{2}=-4i
a^{2}- b^{2}=0
2ab=-4
ab=-2}\)
\(\displaystyle{ (a+b)(a-b)=0}\)
\(\displaystyle{ a+b=0
lub
a-b=0
a=-b lub a=b
czyli
a= \sqrt{2}
lub
a= -\sqrt{2}
b=- \sqrt{2}
lub
b= \sqrt{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Równanie- liczby zespolone
Prawie. Masz \(\displaystyle{ ab=-2}\), co oznacza, że \(\displaystyle{ a,b}\) muszą być różnych znaków. Odpada zatem przypadek \(\displaystyle{ a-b=0}\), w związku z czym układ ma dwie pary rozwiązań.