Witam, czy jest ktoś kto może mi pomóc rozwiązać takie zadania:
Znaleźć pierwiastki zespolone:
\(\displaystyle{ 2z^{2}+z+4=0
2z^{2}+z+3=0}\)
Z góry dziękuję za pomoc
Równanie zespolone - pierwiastki
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 2 wrz 2011, o 20:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: [PL]
- Podziękował: 2 razy
Równanie zespolone - pierwiastki
ok, ale dla tego pierwszego to
\(\displaystyle{ \Delta=-31}\) i co dalej ? \(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}=\sqrt{31}i}\) ?
\(\displaystyle{ \Delta=-31}\) i co dalej ? \(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}=\sqrt{31}i}\) ?
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Równanie zespolone - pierwiastki
Dokładniej to \(\displaystyle{ \sqrt{\Delta} =\{-i\sqrt{31};i\sqrt{31}\}}\), ale jest to obojętne którą z tych wartości wstawisz do wzoru na pierwiastki.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 2 wrz 2011, o 20:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: [PL]
- Podziękował: 2 razy
Równanie zespolone - pierwiastki
ok, super dzięki
\(\displaystyle{ \Delta = -31 \\
\sqrt{\Delta} = -1\sqrt{31} ; \ i\sqrt{31}}\)
i jak dalej obliczyć pierwiastki zespolone dla tego równania ?
\(\displaystyle{ \Delta = -31 \\
\sqrt{\Delta} = -1\sqrt{31} ; \ i\sqrt{31}}\)
i jak dalej obliczyć pierwiastki zespolone dla tego równania ?
Ostatnio zmieniony 8 wrz 2011, o 23:55 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .