Wyprowadź wzór na \(\displaystyle{ \Im\left( \sin\left( 2z\right) \right)}\). Jakiej klasy jest ta funkcja?
Prosiłbym o jakieś naprowadzenie.
Wyprowadz wzor w dziedzinie zespolonej.
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 24 sie 2011, o 14:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: w-wa
- Podziękował: 6 razy
Wyprowadz wzor w dziedzinie zespolonej.
\(\displaystyle{ \sin\left( 2z\right)=\sin(2x)\cos(2y)+i\cos(2x)\sin(2y)\\
\Im\sin(2z)=i\cos(x)\sin(2y)}\)
tak?
\Im\sin(2z)=i\cos(x)\sin(2y)}\)
tak?
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Wyprowadz wzor w dziedzinie zespolonej.
Prawie.
\(\displaystyle{ \sin 2z = \sin 2x \cos 2y \mathrm i + \cos 2x \sin 2y \mathrm i = \sin 2x \cosh 2y + \mathrm i \cos 2x \sinh 2y}\)
ze wzoru na sinus sumy oraz wzorów Eulera.
Tak z ciekawości: jak definiujesz \(\displaystyle{ \sin z?}\)
\(\displaystyle{ \sin 2z = \sin 2x \cos 2y \mathrm i + \cos 2x \sin 2y \mathrm i = \sin 2x \cosh 2y + \mathrm i \cos 2x \sinh 2y}\)
ze wzoru na sinus sumy oraz wzorów Eulera.
Tak z ciekawości: jak definiujesz \(\displaystyle{ \sin z?}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 24 sie 2011, o 14:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: w-wa
- Podziękował: 6 razy
Wyprowadz wzor w dziedzinie zespolonej.
racja mialem blad z \(\displaystyle{ \cos}\) zamiast \(\displaystyle{ \cosh}\)i sinusem.
ze wzorow eulera \(\displaystyle{ \sin(z)= \frac{ e^{iz}- e^{-iz} }{2}}\)
-- 4 wrz 2011, o 17:34 --
Teraz zamienic sinusy i cosinusy ze wzorow eulera? i to bedzie wynik?
ze wzorow eulera \(\displaystyle{ \sin(z)= \frac{ e^{iz}- e^{-iz} }{2}}\)
-- 4 wrz 2011, o 17:34 --
Teraz zamienic sinusy i cosinusy ze wzorow eulera? i to bedzie wynik?
Ostatnio zmieniony 4 wrz 2011, o 17:45 przez Dasio11, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Pomiędzy tagi[latex][/latex] umieszczaj wyłącznie wyrażenia matematyczne.
Powód: Pomiędzy tagi
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Wyprowadz wzor w dziedzinie zespolonej.
Właściwie to chodziło mi o wzór \(\displaystyle{ e^{ \varphi \mathrm i} = \cos \varphi + \mathrm i \sin \varphi}\) - użyty, by pokazać tożsamości
\(\displaystyle{ \sin \mathrm ix = \mathrm i \sinh x \\
\cos \mathrm ix = \cosh x.}\)
Dowieść ich można również za pomocą szeregów.
Wynik to przecież
\(\displaystyle{ \Im \sin 2z = \Im \left( \sin 2x \cosh 2y + \mathrm i \cos 2x \sinh 2y \right) = \cos 2x \sinh 2y}\)
i (chyba) nic już nie trzeba z nim robić.
\(\displaystyle{ \sin \mathrm ix = \mathrm i \sinh x \\
\cos \mathrm ix = \cosh x.}\)
Dowieść ich można również za pomocą szeregów.
Wynik to przecież
\(\displaystyle{ \Im \sin 2z = \Im \left( \sin 2x \cosh 2y + \mathrm i \cos 2x \sinh 2y \right) = \cos 2x \sinh 2y}\)
i (chyba) nic już nie trzeba z nim robić.