prosze o sprawdzenie
\(\displaystyle{ e^{2z}-4ie ^{z}-8 =0}\)
robię podstawienie
\(\displaystyle{ e ^{z}=4}\)
i liczę \(\displaystyle{ x_1\text{ i } x_2}\)
wychodzi:
\(\displaystyle{ e ^{z}= \left( -2i, -2 \right) \wedge e ^{z}= \left( -2i+2 \right) \\
z = \ln \left( -2i, -2 \right) = \ln \left( -2i, -2 \right) + i\text{Arg}\left( -2i, -2 \right) \\
= \ln 2 \sqrt{2}+i \left( \pi + \frac{ \pi }{4} \right) +2k \pi}\)
znaleźć wszystkie rozwiązania równania
znaleźć wszystkie rozwiązania równania
Ostatnio zmieniony 28 sie 2011, o 11:53 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
znaleźć wszystkie rozwiązania równania
Jakieś błędy w zapisie. Popraw, aby normalnie wyglądało.
A nie jakieś \(\displaystyle{ (-2i,-2)}\) się pojawia...
Spójnik nie \(\displaystyle{ \wedge}\) tylko \(\displaystyle{ \vee}\). Jak nie umiesz się nimi posługiwać, to pisz słownie.
Jakim prawe na końcu ni z tego, ni z owego, dodajesz \(\displaystyle{ 2 k \pi}\)?
Wykorzystaj fakt, że: \(\displaystyle{ e^{z}=e^{z+ 2k \pi i}}\)
Pozdrawiam.
A nie jakieś \(\displaystyle{ (-2i,-2)}\) się pojawia...
Spójnik nie \(\displaystyle{ \wedge}\) tylko \(\displaystyle{ \vee}\). Jak nie umiesz się nimi posługiwać, to pisz słownie.
Jakim prawe na końcu ni z tego, ni z owego, dodajesz \(\displaystyle{ 2 k \pi}\)?
Wykorzystaj fakt, że: \(\displaystyle{ e^{z}=e^{z+ 2k \pi i}}\)
Pozdrawiam.
znaleźć wszystkie rozwiązania równania
no zabardzo nie wiem o co chodzi z tym\(\displaystyle{ -2i, -2}\)
to wynik tak powienien wyglądać??
\(\displaystyle{ \ln 2 \sqrt{2}+ \frac{5 \pi }{4}i -2k \pi i}\)
to wynik tak powienien wyglądać??
\(\displaystyle{ \ln 2 \sqrt{2}+ \frac{5 \pi }{4}i -2k \pi i}\)
Ostatnio zmieniony 28 sie 2011, o 15:07 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-u.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-u.
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
znaleźć wszystkie rozwiązania równania
A co to jest za liczba \(\displaystyle{ (-2i, -2)}\)- ja takowej nie znam.
A dlaczego tak? Uzasadnij.to wynik tak powienien wyglądać??