Równanie kwadratowe

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
husaria
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 17 lut 2011, o 15:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: przemyśl
Podziękował: 4 razy

Równanie kwadratowe

Post autor: husaria »

Prosiłbym o poradę w rozwiązaniu takiego oto przykładu:
\(\displaystyle{ z ^{2}+iz+1+3i=0}\)
Z góry dziękuję za zainteresowanie się tym przykładem.
Ostatnio zmieniony 29 sie 2011, o 22:35 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Równanie kwadratowe

Post autor: ares41 »

Liczysz jak każde równanie kwadratowe. Najpierw delta a potem pierwiastki.
husaria
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 17 lut 2011, o 15:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: przemyśl
Podziękował: 4 razy

Równanie kwadratowe

Post autor: husaria »

co mam przyjąć za \(\displaystyle{ a,\ b,\ c}\) żeby wyliczyć delte?
Ostatnio zmieniony 28 sie 2011, o 11:54 przez ares41, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Równanie kwadratowe

Post autor: ares41 »

\(\displaystyle{ a=1\\
b=i\\
c=1+3i}\)

Dalej chyba już wiadomo?
husaria
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 17 lut 2011, o 15:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: przemyśl
Podziękował: 4 razy

Równanie kwadratowe

Post autor: husaria »

dziękuję ze rade
ODPOWIEDZ