Równanie w dziedzinie zespolonej.
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 24 sie 2011, o 14:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: w-wa
- Podziękował: 6 razy
Równanie w dziedzinie zespolonej.
Jak postępować przy rozwiązaniu tego równania?
\(\displaystyle{ e^{z} =i}\) ?
Myślałem o rozwinieciu z def \(\displaystyle{ e^{z}= e^{x} \cos y + e^{x} \sin y i}\) ale nie wiem co dalej.
\(\displaystyle{ e^{z} =i}\) ?
Myślałem o rozwinieciu z def \(\displaystyle{ e^{z}= e^{x} \cos y + e^{x} \sin y i}\) ale nie wiem co dalej.
Ostatnio zmieniony 26 sie 2011, o 11:35 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawny zapis funkcji trygonometrycznych.
Powód: Niepoprawny zapis funkcji trygonometrycznych.
Równanie w dziedzinie zespolonej.
Dalej porównaj część urojoną z urojoną i rzeczywistą z rzeczywistą
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 24 sie 2011, o 14:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: w-wa
- Podziękował: 6 razy
Równanie w dziedzinie zespolonej.
\(\displaystyle{ \begin{cases} e^{x} \cos y =0 \\ e^{x}i \sin y =i \end{cases} \\
\begin{cases} e^{x} \cos y =0 \\ e^{x} \sin y =1 \end{cases}}\)
i co teraz?
\begin{cases} e^{x} \cos y =0 \\ e^{x} \sin y =1 \end{cases}}\)
i co teraz?
Ostatnio zmieniony 26 sie 2011, o 11:47 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Umieszczaj całe wyrażenie w jednych klamrach[latex][/latex] . Sinus to \sin, cosinus to \cos.
Powód: Umieszczaj całe wyrażenie w jednych klamrach
Równanie w dziedzinie zespolonej.
Teraz trzeba pomyśleć. Rozwiąż ten układ równań. Zadanie już na poziomie liceum
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 24 sie 2011, o 14:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: w-wa
- Podziękował: 6 razy
Równanie w dziedzinie zespolonej.
czyli z układu wynika, ze:
\(\displaystyle{ e^{x}= \frac{1}{ \sin y}}\)
stąd \(\displaystyle{ \ctg y=0}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{ \pi }{2} +k \pi , k \in C\\
x=0}\)
tak?
\(\displaystyle{ e^{x}= \frac{1}{ \sin y}}\)
stąd \(\displaystyle{ \ctg y=0}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{ \pi }{2} +k \pi , k \in C\\
x=0}\)
tak?
Ostatnio zmieniony 26 sie 2011, o 12:24 przez ares41, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę zapoznać się z pkt. 2.7 instrukcji LaTeX-u.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę zapoznać się z pkt. 2.7 instrukcji LaTeX-u.
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Równanie w dziedzinie zespolonej.
\(\displaystyle{ \begin{cases} e^{x} \cos y =0 \\ e^{x} \sin y =1 \end{cases}}\)
Z pierwszego: \(\displaystyle{ e^x=0 \vee \cos y=0}\), a ponieważ \(\displaystyle{ e^x \neq 0}\) dla każdego \(\displaystyle{ x}\), zostaje \(\displaystyle{ \cos y=0, \ y=\ldots}\)
Z pierwszego: \(\displaystyle{ e^x=0 \vee \cos y=0}\), a ponieważ \(\displaystyle{ e^x \neq 0}\) dla każdego \(\displaystyle{ x}\), zostaje \(\displaystyle{ \cos y=0, \ y=\ldots}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 24 sie 2011, o 14:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: w-wa
- Podziękował: 6 razy
Równanie w dziedzinie zespolonej.
\(\displaystyle{ \begin{cases} e^{x}\cos y=0 \\ e^{x}= \frac{1}{\sin y} \end{cases} \\
\begin{cases} \frac{\cos y}{\sin y}=0 \\ e^{x}= \frac{1}{\sin y} \end{cases} \\
\ctg y=0 \text{ dla }y= \frac{ \pi }{2}+k \pi \\
\sin y \text{ dla } y= \frac{ \pi }{2} \text{, czyli } e^{x}=1 \text{ dla } x=0}\)
\begin{cases} \frac{\cos y}{\sin y}=0 \\ e^{x}= \frac{1}{\sin y} \end{cases} \\
\ctg y=0 \text{ dla }y= \frac{ \pi }{2}+k \pi \\
\sin y \text{ dla } y= \frac{ \pi }{2} \text{, czyli } e^{x}=1 \text{ dla } x=0}\)
Ostatnio zmieniony 26 sie 2011, o 12:24 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę w końcu zacząć stosować poprawny zapis funkcji trygonometrycznych.
Powód: Proszę w końcu zacząć stosować poprawny zapis funkcji trygonometrycznych.