W zbiorze liczb zespolonych rozwiązać równanie:
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 23 sie 2011, o 12:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 6 razy
W zbiorze liczb zespolonych rozwiązać równanie:
\(\displaystyle{ 2z^{3}i^{3}=\frac{(i-1)^{3}}{1+i}}\)
Czy ktoś mógłby mi doradzić w jaki sposób się za to zabrać?
Czy ktoś mógłby mi doradzić w jaki sposób się za to zabrać?
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
W zbiorze liczb zespolonych rozwiązać równanie:
\(\displaystyle{ i^{3}=-i}\) Dzielimy obustronnie przez -2i i
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 23 sie 2011, o 12:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 6 razy
W zbiorze liczb zespolonych rozwiązać równanie:
Przeczytałem wasze wskazówki i doszedłem to czegoś takiego:
\(\displaystyle{ 2z^{3}i^{3}=\frac{(i-1)^{3}}{1+i} \qquad /przeksztalcam \ rownanie \ z \ szescianu \ roznicy \ i\ i^{3}=-i \\
\\
-2z^{3}i=\frac{2i+2}{i+1} \qquad/ -2i) \\
\\
z^{3}=\frac{2i+2}{-2i+2} \\
\\
z^{3}=-1}\)
Czy o to chodziło? Teraz mam to policzyć z tego, że \(\displaystyle{ z=(x+yi)}\)?
\(\displaystyle{ 2z^{3}i^{3}=\frac{(i-1)^{3}}{1+i} \qquad /przeksztalcam \ rownanie \ z \ szescianu \ roznicy \ i\ i^{3}=-i \\
\\
-2z^{3}i=\frac{2i+2}{i+1} \qquad/ -2i) \\
\\
z^{3}=\frac{2i+2}{-2i+2} \\
\\
z^{3}=-1}\)
Czy o to chodziło? Teraz mam to policzyć z tego, że \(\displaystyle{ z=(x+yi)}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
W zbiorze liczb zespolonych rozwiązać równanie:
\(\displaystyle{ \frac{2i+2}{-2i+2}\neq-1}\)
Potem możesz rozłożyć na czynniki, albo skorzystać ze wzoru na pierwiastki \(\displaystyle{ n}\)-tego stopnia z liczby zespolonej. Szkoda czasu na podstawienie \(\displaystyle{ z=x+yi}\).
Potem możesz rozłożyć na czynniki, albo skorzystać ze wzoru na pierwiastki \(\displaystyle{ n}\)-tego stopnia z liczby zespolonej. Szkoda czasu na podstawienie \(\displaystyle{ z=x+yi}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 23 sie 2011, o 12:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 6 razy
W zbiorze liczb zespolonych rozwiązać równanie:
Było późno i to -1 jakieś takie oczywiste mi się wydawało.
\(\displaystyle{ z^{3}=\frac{2i+2}{-2i+2}
\\
\\
z^{3}=\frac{(2+2i)(2+2i)}{(2-2i)(2+2i)}
\\
\\
z^{3}=\frac{8i}{8}
\\
\\
z^{3}=i}\)
Czy tak lepiej?
I dalej z pierwiastków?
\(\displaystyle{ z^{3}=\frac{2i+2}{-2i+2}
\\
\\
z^{3}=\frac{(2+2i)(2+2i)}{(2-2i)(2+2i)}
\\
\\
z^{3}=\frac{8i}{8}
\\
\\
z^{3}=i}\)
Czy tak lepiej?
I dalej z pierwiastków?
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
W zbiorze liczb zespolonych rozwiązać równanie:
Tak, tak.
PS: \(\displaystyle{ z^{3}=\frac{2i+2}{-2i+2}}\) mogłeś skrócić tą dwójkę
PS: \(\displaystyle{ z^{3}=\frac{2i+2}{-2i+2}}\) mogłeś skrócić tą dwójkę
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 23 sie 2011, o 12:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 6 razy
W zbiorze liczb zespolonych rozwiązać równanie:
No tak, ale przy tak małych liczbach to jeszcze nie robi różnicy
Czyli teraz jadę z pierwiastków:
\(\displaystyle{ \sqrt[n]{z}=\sqrt[n]{\left|z\right|}\left(\cos\frac{\varphi+2k\pi}{n}+i\sin\frac{\varphi+2k\pi}{n}\right)
\\
\\
z_{0}=\sqrt[3]{1}\left(\cos\frac{\pi}{8}+i\sin\frac{\pi}{8}\right)
\\
\\
z_{1}=\sqrt[3]{1}\left(\cos\frac{5\pi}{8}+i\sin\frac{5\pi}{8}\right)
\\
\\
z_{2}=\sqrt[3]{1}\left(\cos\frac{9\pi}{8}+i\sin\frac{9\pi}{8}\right)
\\
\\
z_{3}=\sqrt[3]{1}\left(\cos\frac{13\pi}{8}+i\sin\frac{13\pi}{8}\right)}\)
Coś takiego miało wyjść? Te wartości cosinusów i sinusów jakoś trzeba obliczać czy po prostu zostawić?
Czyli teraz jadę z pierwiastków:
\(\displaystyle{ \sqrt[n]{z}=\sqrt[n]{\left|z\right|}\left(\cos\frac{\varphi+2k\pi}{n}+i\sin\frac{\varphi+2k\pi}{n}\right)
\\
\\
z_{0}=\sqrt[3]{1}\left(\cos\frac{\pi}{8}+i\sin\frac{\pi}{8}\right)
\\
\\
z_{1}=\sqrt[3]{1}\left(\cos\frac{5\pi}{8}+i\sin\frac{5\pi}{8}\right)
\\
\\
z_{2}=\sqrt[3]{1}\left(\cos\frac{9\pi}{8}+i\sin\frac{9\pi}{8}\right)
\\
\\
z_{3}=\sqrt[3]{1}\left(\cos\frac{13\pi}{8}+i\sin\frac{13\pi}{8}\right)}\)
Coś takiego miało wyjść? Te wartości cosinusów i sinusów jakoś trzeba obliczać czy po prostu zostawić?
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 23 sie 2011, o 12:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 6 razy
W zbiorze liczb zespolonych rozwiązać równanie:
A tego się tak nie liczy, że rozpisujesz wszystkie stopnie pierwiastka aż do szukanego?
W zbiorze liczb zespolonych rozwiązać równanie:
Nie. Poczytaj jeszcze o tym.
W tym przypadku można prościej. Zauważ, że jednym z rozwiązań jest \(\displaystyle{ -i}\) a pozostałe uzyskujemy po obrocie o kąt \(\displaystyle{ \frac{\pi}{3}}\) stopni tj. poprzez pomnożenie przez \(\displaystyle{ \cos \frac{\pi}{3}+i\sin \frac{\pi}{3}}\)
W tym przypadku można prościej. Zauważ, że jednym z rozwiązań jest \(\displaystyle{ -i}\) a pozostałe uzyskujemy po obrocie o kąt \(\displaystyle{ \frac{\pi}{3}}\) stopni tj. poprzez pomnożenie przez \(\displaystyle{ \cos \frac{\pi}{3}+i\sin \frac{\pi}{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 23 sie 2011, o 12:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 6 razy
W zbiorze liczb zespolonych rozwiązać równanie:
Zakładam, że masz dużo większą wiedzę na ten temat ode mnie ale jak patrze w swoje notatki to za każdym razem gdy pojawia się pierwiastek z liczby zespolonej mam w rozwiązane w sposób, który zaprezentowałem.
Wiem, że wikipedia nie zawsze ma rację, ale zamieszczam cytat z niej:
Ja się nie upieram przy tym sposobie, bo to ja mam egzamin do poprawienia, a nie Ty
Jeżeli nadal twierdzisz, że źle to zrobiłem to prosiłbym chociaż żebyś napisał w jakich sytuacjach ten wzór powinienem stosować i dlaczego nie w tym przypadku.
Wiem, że wikipedia nie zawsze ma rację, ale zamieszczam cytat z niej:
\(\displaystyle{ z_{k}=\sqrt[n]{\left|z\right|}\left(\cos\frac{\varphi+2k\pi}{n}+i\sin\frac{\varphi+2k\pi}{n}\right) \qquad, \ k=0,1,2,...,n-1}\)Istnieje wersja wzoru de Moivre'a dla wykładników wymiernych. Każda niezerowa liczba zespolona z ma dokładnie n różnych pierwiastków n-tego stopnia, które wyrażają się wzorem:
Ja się nie upieram przy tym sposobie, bo to ja mam egzamin do poprawienia, a nie Ty
Jeżeli nadal twierdzisz, że źle to zrobiłem to prosiłbym chociaż żebyś napisał w jakich sytuacjach ten wzór powinienem stosować i dlaczego nie w tym przypadku.
Ostatnio zmieniony 28 sie 2011, o 01:33 przez Macple, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 23 sie 2011, o 12:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 6 razy
W zbiorze liczb zespolonych rozwiązać równanie:
Ja mam zobaczyć na zakres k czy abc666?aalmond pisze:zobacz na zakres \(\displaystyle{ k}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
W zbiorze liczb zespolonych rozwiązać równanie:
\(\displaystyle{ z^{3}=\frac{2i+2}{-2i+2} = i = \cos \frac{ \pi }{2} + i \cdot \sin \frac{ \pi }{2}}\)
I teraz możesz zastosować swój wzór
I teraz możesz zastosować swój wzór