Zamiana z postaci wykładniczej
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 16 mar 2010, o 21:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sokółka
- Podziękował: 12 razy
Zamiana z postaci wykładniczej
Witam.
Jak można zamienić liczbę \(\displaystyle{ 20 e^{-i90 ^\circ }}\) (w potędze jest - 90 stopni) na liczbę w postaci \(\displaystyle{ x + yi}\)?
Jak można zamienić liczbę \(\displaystyle{ 20 e^{-i90 ^\circ }}\) (w potędze jest - 90 stopni) na liczbę w postaci \(\displaystyle{ x + yi}\)?
Ostatnio zmieniony 23 sie 2011, o 15:55 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 16 mar 2010, o 21:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sokółka
- Podziękował: 12 razy
Zamiana z postaci wykładniczej
Mógłbym prosić o jakieś dokładne wskazówki jak to zrobić?
Moim tokiem myślenia byłoby tak: \(\displaystyle{ 20 \left( -\cos \frac{ \pi }{2} - \sin \frac{ \pi }{2} \right)}\) Ale prawie na pewno źle kombinuję. Prosiłbym o sprostowanie.
Moim tokiem myślenia byłoby tak: \(\displaystyle{ 20 \left( -\cos \frac{ \pi }{2} - \sin \frac{ \pi }{2} \right)}\) Ale prawie na pewno źle kombinuję. Prosiłbym o sprostowanie.
Ostatnio zmieniony 23 sie 2011, o 15:54 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę zapoznać się z pkt. 2.7 instrukcji LaTeX-u.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę zapoznać się z pkt. 2.7 instrukcji LaTeX-u.
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 16 mar 2010, o 21:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sokółka
- Podziękował: 12 razy
Zamiana z postaci wykładniczej
chodzi o \(\displaystyle{ \left| Z\right| \frac{a}{\left| Z\right| } + \left| Z\right| \frac{b}{\left| Z\right| }}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 16 mar 2010, o 21:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sokółka
- Podziękował: 12 razy
Zamiana z postaci wykładniczej
\(\displaystyle{ z=a+bi=\left| Z\right| \frac{a}{\left| Z\right| } + \left| Z\right| \frac{b}{\left| Z\right| } = \left| z\right| \left( \cos \alpha +i\sin \alpha \right)}\)
Przepisane z wiki. źródło: ... ometryczna
(??)
Przepisane z wiki. źródło: ... ometryczna
(??)
Ostatnio zmieniony 23 sie 2011, o 18:15 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa zapisu funkcji trygonometrycznych.
Powód: Poprawa zapisu funkcji trygonometrycznych.
Zamiana z postaci wykładniczej
No już lepiej. To jak Twoja liczba wygląda w postaci trygonometycznej?
Zamiana z postaci wykładniczej
Spoko. Jak będziesz chciał walczyć dalej z tym zadaniem to czekam na odpowiedź na moje pytanieMariolos pisze:Poddaję się, nie mam pojęcia jak to policzyć..