Zapis w postaci wykładniczej liczby zespolonej.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Mariolos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 16 mar 2010, o 21:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sokółka
Podziękował: 12 razy

Zapis w postaci wykładniczej liczby zespolonej.

Post autor: Mariolos »

Witam, mam problem z zapisem. Otóż mam liczbę: \(\displaystyle{ -1.5i+0.5}\)
Moduł mi wyszedł: \(\displaystyle{ |Z| = 1.5812}\) i wydaje mi się, że poprawnie.
Natomiast kąt wychodzi mi \(\displaystyle{ \alpha = 80}\) (stopni), a więc z tego co mi wychodzi wynik powinien wyglądać następująco: \(\displaystyle{ Z=1.5812 e^{80i}}\) a wg. przykładu, który rozwiązuje powinien wyjść \(\displaystyle{ Z=1.5812 e^{-71.6i}}\)
Mógłby ktoś odnieść się do tego przykładu? Pozdrawiam!
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

Zapis w postaci wykładniczej liczby zespolonej.

Post autor: aalmond »

kąt wychodzi mi \(\displaystyle{ \alpha = 80^ \circ}\)
Raczej nie. Ta liczba, to czwarta ćwiartka. Pokaż, jak liczysz.
Mariolos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 16 mar 2010, o 21:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sokółka
Podziękował: 12 razy

Zapis w postaci wykładniczej liczby zespolonej.

Post autor: Mariolos »

\(\displaystyle{ |Z| = \sqrt{ -1.5^{2}+ 0.5^{2} }=1.5812}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \cos \varphi = \frac{0.5}{1.5812} =0.3162 \approx 80 ^{\circ} \\ \sin \varphi = \frac{-1.5}{1.5812}= -0.9486 \approx -80^{\circ} \end{cases}}\)
Domyślam się, że popełniłem gdzieś banalny błąd..
Ostatnio zmieniony 22 sie 2011, o 21:40 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. \partial to symbol różniczki, a nie kąta. Proszę zapoznać się z pkt. 2.7 instrukcji LaTeX-u.
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

Zapis w postaci wykładniczej liczby zespolonej.

Post autor: aalmond »

Masz cosinus dodatni i sinus ujemny, czyli czwarta ćwiartka. Trochę przesadziłeś z tymi zaokrągleniami.
Mariolos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 16 mar 2010, o 21:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sokółka
Podziękował: 12 razy

Zapis w postaci wykładniczej liczby zespolonej.

Post autor: Mariolos »

Rozumiem. Do obliczania stopni stosowałem funkcję \(\displaystyle{ \cos^{-1}}\) na kalkulatorze i dla \(\displaystyle{ 0.3162}\) wyrzuciło mi: \(\displaystyle{ 79.5186}\)
Co robię źle?
Ostatnio zmieniony 22 sie 2011, o 22:14 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Zapis w postaci wykładniczej liczby zespolonej.

Post autor: Lorek »

Pewnie masz ustawione, żeby wynik zwracał w tym:
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

Zapis w postaci wykładniczej liczby zespolonej.

Post autor: aalmond »

Jest zapewne tak, jak mówi Lorek. Zmień tryb, uwzględnij minus przy sinusie i będzie dobrze.
ODPOWIEDZ