rowność prawdziwa
- withdrawn
- Użytkownik
- Posty: 282
- Rejestracja: 20 lip 2009, o 16:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1 raz
rowność prawdziwa
zadanie 1
Czy prawdziwa jest następująca równość:
a) \(\displaystyle{ (3 + i )^{2003} = 1000 + i}\)
zadanie 2
Czy jednym z rozwiazan rownania \(\displaystyle{ z^{30} = 1}\) jest:
a) \(\displaystyle{ z = 5 + i}\) ?
nie wiem jak sie do tego zabrac,prosze wiec o pomoc....
Czy prawdziwa jest następująca równość:
a) \(\displaystyle{ (3 + i )^{2003} = 1000 + i}\)
zadanie 2
Czy jednym z rozwiazan rownania \(\displaystyle{ z^{30} = 1}\) jest:
a) \(\displaystyle{ z = 5 + i}\) ?
nie wiem jak sie do tego zabrac,prosze wiec o pomoc....
- withdrawn
- Użytkownik
- Posty: 282
- Rejestracja: 20 lip 2009, o 16:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1 raz
rowność prawdziwa
a jak to w tym 1. wykazac? ja kto pokazac ze z lewej strony nie otrzymam prawej?
Ostatnio zmieniony 26 sie 2011, o 23:35 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
rowność prawdziwa
Tak, wystarczy. Moduł interpretujemy jako odległość od początku płaszczyzny zespolonej. Jeśli dwie liczby zespolone mają różne moduły, to oznacza że są różnie odległe od początku płaszczyzny zespolonej, więc są różnymi punktami tej płaszczyzny, czyli różnymi liczbami zespolonymi.